Klauskite

Atsakome darbo dienomis 8-17 val.
Taip pat galite klausti telefonu +370 659 44144

Jūsų užklausa išsiųsta, greitu metu gausite atsakymą į el. paštą.
0
Prekių
Pirkti

Kokosų aliejus, ekologiškas (200 ml)

Bio Planete

Kokosų aliejus, ekologiškas (200 ml)

Bio Planete
5.45
5.45

„Bio Planete“ ekologiškas šalto spaudimo kokosų aliejus. Nerafinuotas ir nedezodoruotas. Nuostabaus aromato. Naudojamas maisto gamybai ir kūno priežiūrai. Puikūs ir saugūs riebalai kepimui, tinka kepti aukštoje temperatūroje. Tinka veganams.

Kokosų aliejus – puikus pakaitalas hidrintiems riebalams, pvz., margarinui (jo gamybos metu naudojami metalai-katalizatoriai, kurių likučių gali būti produkte, kaip ir trans-riebalų rūgščių). Besirūpinantiems dėl cholesterolio, kokosų aliejus gali puikiai pakeisti sviestą.

Gaminant maistą su kokosų aliejumi jaučiamas natūralus kokosų kvapas, nors specifinio skonio patiekalams jis nesuteikia. Todėl tinka ir saldiems, ir rimtiems patiekalams gaminti (o labiausiai – kepti blynus). Pakaitinti kokosų aliejuje geriausiai atsiskleidžia prieskoniai, todėl tai pats mėgstamiausias aliejus rytietiškoje virtuvėje.

Švieži kokosai nulupami, susmulkinami ir išdžiovinami – tuomet kruopščiai mechaniniu būdu išspaudžiamas ir perfiltruojamas aliejus. Dėl kruopštaus gamybos metodo nuostabus aliejaus skonis išlieka ilgą laiką.

Dėl temperatūros savybės nesikeičia, iki 25°C būna kietas. Laikyti kambario temperatūroje, šaldytuve sustingsta. Stiklainyje su užsukamu dangteliu.

Vokietijoje pagamintas sertifikuotas ekologiškas produktas.

Maistinė vertė (100 g) – 3367 kJ/819 kcal: riebalų 91 g (iš jų sočiųjų riebalų rūgščių 86 g, mononesočiųjų 4 g, polinesočiųjų 1 g), angliavandenių 0 g (iš jų cukrų 0 g), baltymų 0 g, druskos 0 g.

Skaitykite daugiau:
- Guodos pastebėjimai. Klausimas „ant ko kepti“?
- Kokosų aliejus: viskas nuo A iki Z ir 31 panaudojimo būdas
- Apie kokosų aliejaus naudojimą kosmetikoje
- Patarimai: visų grožių meistras – kokosas
- Kokosų aliejus išsišakojusiems plaukų galiukams

Didžiąją dalį kokosų aliejaus sudaro sočiosios riebiosios rūgštys. Kokosų aliejus skiriasi nuo kitų aliejų savo struktūra. Gyvuliniai riebalai (išskyrus sviestą) ir dauguma augalinių aliejų yra ilgos grandinės riebiosios rūgštys, kokosų aliejus susideda iš vidutinio ilgio grandinės riebiųjų rūgščių (trigliceridų). Dėl tokios struktūros kokosų aliejus labai greitai pasisavinamas organizmo: iš karto suteikia energijos, nenusėda jame kaip riebalinis sluoksnis. Kokosų aliejus ilgai palaiko sotumo jausmą. Tinkamas norintiems suliesėti. Taip pat labai tinkamas sportuojantiems ar dirbantiems fizinį darbą.

Anksčiau buvo manyta, kad visi sotieji riebalai didina cholesterolį. Lietuvoje netgi šiandien galima išgirsti patarimų vengti kokosų aliejaus dėl cholesterolio rizikos. Tačiau šiandien mokslo įrodyta ir plačiai pripažinta, kad cholesterolio esama tik gyvulinės, o ne augalinės kilmės produktuose.

Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Oele“ (Springer-Verlag, Wien 2008) kokosų aliejaus sudėtyje yra įvairių sterolių, daugiausia iš jų tokotrienolio.

Augaliniai steroliai (stanoliai) padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamas poveikis atsiranda per parą suvartojant ne mažiau kaip 0.8 g augalinių sterolių (stanolių). Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Kokosų aliejaus sudėtis pagal riebiąsias rūgštis:
6:0 kaprono rūgštis 0,8 %
8:0 kaprilo rūgštis 10,1 %
10:0 kaprino rūgštis 5,9 %
12:0 laurino rūgštis 49,1 %
14:0 myristino rūgštis 19,5 %
16:0 palmitino rūgštis 7,5 %
18:0 stearino rūgštis 2,6 %
18:1 oleino rūgštis 4,7 %
18:2 linolio rūgštis 0,7 %

Iš šių riebiųjų rūgščių tik myristino ir palmitino rūgštys gali skatinti organizmą gaminti daugiau cholesterolio. Laurino, kaprono, kaprilo, kaprino, linolio – mažina; stearino ir oleino – veikia neutraliai.

Kokosų, kaip ir palmių, aliejus yra puikus pakaitalas hidrintiems riebalams konditerijoje. Konditerijoje plačiai naudojami hidrinti nesočiosiomis rūgštimis turtingi pigesni vietinių kultūrų aliejai (sojų, rapsų, saulėgrąžų). Jie yra labai patrauklūs kainos, skonio ir laikymo trukmės prasme, tačiau hidrinant nesočiuosius riebalus susidaro sveikatai itin kenksmingos transriebiosios rūgštys. Vietinių gamintojų (ypač JAV) protekcionistinė veikla buvo viena priežasčių, kodėl apie palmių ir kokosų aliejus paskleista tiek moksliškai nepagrįstos neigiamos informacijos.

Kokosų aliejus labai vertinamas ir kaip sviesto pakaitalas, kuris neturi cholesterolio. Taip pat todėl, kad ant jo galima kepti aukštoje temperatūroje. Tačiau verta prisiminti, kad maistas, pagamintas aukštoje temperatūroje, nėra sveikas iš principo. Todėl rekomenduojame:
  - kepti tik ant kepimui tinkamo aliejaus (kokosų, raudonųjų palmių, keimui tinkamo saulėgrąžų aliejaus, žemės riešutų ar ghi),
  - kaitinant neviršyti 180°C,
  - nelaikyti keptuvės su įkaitintais riebalais, bet iš karto sudėti kepamus produktus ir juos kepti maksimaliai trumpai.
Gruzdintuvėje kokosų aliejus gali įgauti rusvą spalvą, nes sudega likę riešuto baltymų pėdsakai ir nusėda ant dugno. Riebalus sekančiai gruzdinimo partijai galima nupilti – jie vėl bus skaidrūs.

UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.

„Bio Planete“ – tai daugiau nei prieš 25 metus įkurta įmonė, gaminanti tik ekologiškus aukščiausios kokybės aliejus. „Bio Planete“ gamyboje suvienijamos naujausios technologijos su tradiciniais aliejaus spaudimo būdais. Todėl galite mėgautis aliejais, kurie išsaugo visas vertingas maistines medžiagas ir pasižymi maloniu skoniu bei aromatu.

Prekės kodas: BIOP0528

Susijusios prekės

Kokosų aliejus, ekologiškas (500 ml)
Ölmühle Solling
14.98
Kokosų aliejus, ekologiškas (30 ml)
Ölmühle Solling
1.45
Visos teisės saugomos © LIVIN