„Infinity Foods“ ekologiška bolivinė balanda (kynva). Galima valgyti kaip karštą košę, dėti į sriubas, salotas ir troškinius, daigintas barstyti ant įvairių patiekalų. Turi daug skaidulinių medžiagų. Puikus baltymų šaltinis, turintis subalansuotą rinkinį žmogui reikalingų amino rūgščių. Mažai cukrų ir sočiųjų riebalų.
Bolivinės balandos (kynva, angl. quinoa) – neseniai „atrastas“ 6000 metų senumo augalas, naudojamas maistui bei kosmetikoje. Bolivines balandas skanu valgyti kaip karštą košę – su prieskoniais, arba saldžią su pienu (kokosų, sojų ar migdolų pienu), riešutais ar vaisiais; šaltą su pupelėmis, moliūgų sėklomis ir žalumynais kaip salotas, dėti į sriubas ir troškinius. Iš kynvos gaminami ir makaronai bei miltai.
Šios bolivinės balandos tinkamos daiginimui (daigelių nuotrauka kairėje). Prieš daiginimą mirkyti reikia vandenyje apie 3–4 valandas, sudygsta per 1–2 dienas. Ilgiau nemirkyti ir gerai nupilti vandenį, kad nepradėtų rūgti. Daigintas tinka barstyti ant įvairių patiekalų.
Kynvos augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai. Grūdai būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni vertinami labiausiai. Atidarius pakelį, jei norite laikyti ilgiau nei mėnesį, rekomeduojama dėti į šaldytuvą.
Gaminimas: prieš verdant nuplauti. Virti 25 min. santykiu su vandeniu 1:2. Galima prieš verdant pakepinti. Išvirti grūdai tampa spiralės formos ir maloniai traška.
Quinoa (lot. Chenopodium quinoa), tarti „kynva“ arba bolivinė balanda. Tai Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio vaisiai itin turtingi maistinėmis medžiagomis. Pietų Amerikoje tai labai svarbus maistui augalas jau daugiau nei 7000 metų. Auga Andų šlaituose iki 4000 m aukščio. Inkų laikais buvo garbinamas kaip šventas augalas – „javų motina“. Neseniai pradėtas auginti ir Šiaurės Amerikos kalnuotose vietovėse.
Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) bolivinė balanda (100 g) turi daug mangano (apie 0.6 mg arba 30% RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems), taip pat yra fosforo (152 mg arba 21% RMV), vario (0.2 mg arba 20% RMV), magnio (64 mg arba 17% RMV) šaltinis.
Skaitykite daugiau:
- (angliškai) Apie kynvos maistines savybes
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Infinity Foods“ – ekologiškas maistas iš viso pasaulio: kynva, burnočiai, datulės, džiovinti abrikosai, spanguolės, ryžiai, lęšiai, riešutai...
„Infinity Foods“ prekiauja geros kokybės ekologišku maistu nuo 1971 metų. Ekologiški „Infinity Foods“ produktai yra užauginti pagal griežtus sertifikuojančios institucijos Didžiojoje Britanijoje „Soil Association“ gamtą tausojančios ekologiškos žemdirbystės reikalavimus, pagal kuriuos žalingų pesticidų ir trąšų naudojimas yra uždraustas.
Sudedamosios dalys: ekologiška bolivinė balanda (kynva).
Supakuota aplinkoje, kurioje gali būti riešutų ir glitimo pėdsakų.
Maistinė vertė (100 g) - 356 kcal/ 1505 kJ: riebalų 7.1 g (iš jų sočiųjų 1 g), angliavandenių 64.3 g (iš jų cukrų 3.5 g), skaidulinių medžiagų 7 g, baltymų 14 g, druskos pėdsakai.
Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę, raumenų masės augimą bei išsaugoti raumenų masę.
Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.