Ekologiškos kukurūzų kruopos. Puikiai tinka košei, apkepams, paplotėliams.
Garnyras 4 žmonėms: užvirti 400 ml vandens, įdėti 1 šaukštelį druskos, suberti 200 g kukurūzų kruopų ir pastoviai maišant, virti 15 minučių ant silpnos ugnies. Pagardinti pagal skonį alyvuogių aliejumi, sviestu ar kietuoju sūriu.
Receptai:
Kukurūzų košė (garnyras 4 asmenims)
250 g kruopų supilti į 1,5 l verdančio vandens. Maišant virti žemoje temperatūroje 2 min. Uždengti dangtį ir palikti pastovėti 5 min.
Pikantiška košė: į paruoštą košę galima įmaišyti 100 g tarkuoto sūrio. Norint saldžios košės, verdant vietoj vandens pilti pieną arba sojos pieną, išvirus įdėti 50 g cukraus ir užpilti lydytu sviestu.
Polenta
Išvirtą košę (pikantišką arba saldžią) sukrėsti į skardą, paskirstyti 1–2 cm storio ir atvėsinti. Polentą supjaustyti gabaliukais.
Kepta polenta: keptuvėje įkaitinti riebalus ir apkepti gabaliukus iš abiejų pusių iki aukso geltonumo.
Apkepas: gabaliukus susluoksniuoti apkepo inde, apibarstyti tarkuotu sūriu ir sviesto gabaliukais. Kepti iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje 20 min.
Virtiniai su slyvomis
250 g kukurūzų kruopų, 1 l pieno, žiupsnelis burbono vanilės, 2 kiaušiniai, 8–10 slyvų, 1 a.š. druskos, 125 g lydyto sviesto, cinamono.
250 g kukurūzų kruopų išmaišyti 1 l verdančio pieno. Maišant virti žemoje temperatūroje 2 min. Uždengti dangtį ir palikti pastovėti 5 min. Įmaišyti 50 g cukraus ir vanilę. Kai masė atvės, įminkyti 2 kiaušinius. Slyvas perpjauti pusiau, pašalinti kauliukus. Šlapiomis rankomis imti abrikoso dydžio kukurūzų košės gabaliuką, suformuoti rutuliuką, suploti, ir apgaubti slyvą.
Užvirinti 2 l pasūdyto vandens, sumažinti temperatūrą, sudėti virtinius ir palikti juos 20 minučių. Virtiniai paruošti, kai iškyla į paviršių. Patiekti su lydytu sviestu, cinamonu ir cukrumi.
Sudedamosios dalys: ekologiškos kukurūzų kruopos.
Sudėtyje gali būti glitimo pėdsakų.
Maistinė vertė (100g) - 1425 kJ/336 kcal: riebalų 1.3 g (iš jų sočiųjų 0.3 g), angliavandenių 72.9 g (iš jų cukrų 1.3 g), skaidulinių medžiagų 4.1 g, baltymų 8.1 g, natrio 0.006 g.