Klauskite

Atsakome darbo dienomis 8-17 val.
Taip pat galite klausti telefonu +370 659 44144

Jūsų užklausa išsiųsta, greitu metu gausite atsakymą į el. paštą.
0
Prekių
Pirkti

Kokosų aliejus, ekologiškas (430 ml)

NaturGreen

Kokosų aliejus, ekologiškas (430 ml)

NaturGreen
8.95
8.95

„NaturGreen“ ekologiškas šalto spaudimo kokosų aliejus iš sunokusių kokoso riešutų minkštimo. Nerafinuotas, nedezodoruotas. Nuostabaus aromato. Tinka kepti aukštoje temperatūroje, gerai atskleidžia prieskonius. Naudojamas kepimui, kepiniams ir kaip užtepas ant duonos (sviesto pakaitalas be cholesterolio). Taip pat kūno priežiūrai. Be glitimo, be laktozės. Tinka veganams.

Tai labai stabilūs riebalai – juos kaitinant nesusidaro kenksmingos transriebiosios rūgštys, todėl jie puikiai tinka ruošti maistą aukštoje temperatūroje: kepti „Wok“ keptuvėje, tiesiog kepti, skrudinti, taip pat kepiniams, troškiniams ir kt. Kokosų aliejus nepakartojamas ir kaip užtepas ant duonos, ypač su prieskoniais, nes itin gerai atskleidžia jų skonį bei aromatą.

Kokosų aliejus – puikus pakaitalas hidrintiems riebalams, pvz., margarinui (jo gamybos metu naudojami metalai-katalizatoriai, kurių likučių gali būti produkte, kaip ir trans-riebalų rūgščių). Besirūpinantiems dėl cholesterolio, kokosų aliejus gali puikiai pakeisti sviestą.

Gaminant maistą su kokosų aliejumi jaučiamas natūralus kokosų kvapas, nors specifinio skonio patiekalams jis nesuteikia. Todėl tinka ir saldiems, ir rimtiems patiekalams gaminti (o labiausiai – kepti blynus). Pakaitinti kokosų aliejuje geriausiai atsiskleidžia prieskoniai, todėl tai pats mėgstamiausias aliejus rytietiškoje virtuvėje.

Dėl temperatūros savybės nesikeičia, iki 24°C būna kietas. Laikyti ne šaldytuve. Atidarius sunaudoti per 2 – 3 mėn. Stiklainyje su užsukamu dangteliu.

Ispanijoje pagamintas sertifikuotas ekologiškas produktas.

Maistinė vertė (100 g) – 3700 kJ/900 kcal: riebalų 100 g (iš jų sočiųjų 94.5 g), angliavandenių 0 g (iš jų cukrų 0 g), baltymų 0 g, druskos 0 g.

Skaitykite daugiau:
- Guodos pastebėjimai. Klausimas „ant ko kepti“?
- Kokosų aliejus: viskas nuo A iki Z ir 31 panaudojimo būdas
- Apie kokosų aliejaus naudojimą kosmetikoje
- Patarimai: visų grožių meistras – kokosas
- Kokosų aliejus išsišakojusiems plaukų galiukams
- Kaip pasirinkti tinkamą aliejų, skaitykite mūsų lankstinuke >

Didžiąją dalį kokosų aliejaus sudaro sočiosios riebiosios rūgštys. Kokosų aliejus skiriasi nuo kitų aliejų savo struktūra. Gyvuliniai riebalai (išskyrus sviestą) ir dauguma augalinių aliejų yra ilgos grandinės riebiosios rūgštys, kokosų aliejus susideda iš vidutinio ilgio grandinės riebiųjų rūgščių (trigliceridų). Dėl tokios struktūros kokosų aliejus labai greitai pasisavinamas organizmo: iš karto suteikia energijos, nenusėda jame kaip riebalinis sluoksnis. Kokosų aliejus ilgai palaiko sotumo jausmą. Tinkamas norintiems suliesėti. Taip pat labai tinkamas sportuojantiems ar dirbantiems fizinį darbą.

Anksčiau buvo manyta, kad visi sotieji riebalai didina cholesterolį. Lietuvoje netgi šiandien galima išgirsti patarimų vengti kokosų aliejaus dėl cholesterolio rizikos. Tačiau šiandien mokslo įrodyta ir plačiai pripažinta, kad cholesterolio esama tik gyvulinės, o ne augalinės kilmės produktuose.

Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Oele“ (Springer-Verlag, Wien 2008) kokosų aliejaus sudėtyje yra įvairių sterolių, daugiausia iš jų tokotrienolio.

Augaliniai steroliai (stanoliai) padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamas poveikis atsiranda per parą suvartojant ne mažiau kaip 0.8 g augalinių sterolių (stanolių). Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.

Kokosų aliejaus sudėtis pagal riebiąsias rūgštis:
6:0 kaprono rūgštis 0,8 %
8:0 kaprilo rūgštis 10,1 %
10:0 kaprino rūgštis 5,9 %
12:0 laurino rūgštis 49,1 %
14:0 myristino rūgštis 19,5 %
16:0 palmitino rūgštis 7,5 %
18:0 stearino rūgštis 2,6 %
18:1 oleino rūgštis 4,7 %
18:2 linolio rūgštis 0,7 %

Iš šių riebiųjų rūgščių tik myristino ir palmitino rūgštys gali skatinti organizmą gaminti daugiau cholesterolio. Laurino, kaprono, kaprilo, kaprino, linolio – mažina; stearino ir oleino – veikia neutraliai.

Kokosų, kaip ir palmių, aliejus yra puikus pakaitalas hidrintiems riebalams konditerijoje. Konditerijoje plačiai naudojami hidrinti nesočiosiomis rūgštimis turtingi pigesni vietinių kultūrų aliejai (sojų, rapsų, saulėgrąžų). Jie yra labai patrauklūs kainos, skonio ir laikymo trukmės prasme, tačiau hidrinant nesočiuosius riebalus susidaro sveikatai itin kenksmingos transriebiosios rūgštys. Vietinių gamintojų (ypač JAV) protekcionistinė veikla buvo viena priežasčių, kodėl apie palmių ir kokosų aliejus paskleista tiek moksliškai nepagrįstos neigiamos informacijos.

Kokosų aliejus labai vertinamas ir kaip sviesto pakaitalas, kuris neturi cholesterolio. Taip pat todėl, kad ant jo galima kepti aukštoje temperatūroje. Tačiau verta prisiminti, kad maistas, pagamintas aukštoje temperatūroje, nėra sveikas iš principo. Todėl rekomenduojame:
  - kepti tik ant kepimui tinkamo aliejaus (kokosų, raudonųjų palmių, keimui tinkamo saulėgrąžų aliejaus, žemės riešutų ar ghi),
  - kaitinant neviršyti 180°C,
  - nelaikyti keptuvės su įkaitintais riebalais, bet iš karto sudėti kepamus produktus ir juos kepti maksimaliai trumpai.
Gruzdintuvėje kokosų aliejus gali įgauti rusvą spalvą, nes sudega likę riešuto baltymų pėdsakai ir nusėda ant dugno. Riebalus sekančiai gruzdinimo partijai galima nupilti – jie vėl bus skaidrūs.

UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.

Prekės kodas: AR171
Bar kodas: 8436542193726

Susijusios prekės

Kokosų aliejus, ekologiškas (250 ml)
Ölmühle Solling
8.98
Kokosų aliejus, ekologiškas (1 l)
Ölmühle Solling
19.90
Visos teisės saugomos © LIVIN