Avinžirniai pamažu tampa tokia pat įprasta ankštine kultūra, kaip ir žirneliai ar pupelės. Juos pamėgti iš ties paprasta, nes tai labai vertingas augalinių baltymų šaltinis.
Avinžirniai yra sotus produktas, kuris puikiai tinka troškiniams, sriuboms, salotoms ir kitiems patiekalams. Jie yra svarbiausias humuso bei falafelių ingredientas.
Avinžirnius galite išsivirti patys arba įsigyti jau paruoštus valgymui. Dažnas vartotojas pirmenybę teikia pastariesiems, nes avinžirnių išvirimas yra gana ilgas procesas. Rekomenduojama prieš verdant avinžirnius pamirkyti vandenyje mažiausiai 12 valandų, išmirkytus užpilti šviežiu vandeniu ir virti 40-50 min. Nors procesas atrodo ilgas, tačiau skonis tikrai nenuvils – pasitaisę humuso iš šviežiai virtų avinžirnių, išsyk pajusite skonio skirtumą.
Jei renkatės konservuotus avinžirnius, pirmenybę teikite produktui be pridėto cukraus. Atidarius pakuotę laikykite šaldytuve ir suvartokite per keletą dienų.
Maistinė vertė ir naudingosios savybės
Avinžirnių maistinė vertė iš tiesų įspūdinga – jie ne tik skanūs, bet ir naudingi kasdienei mitybai. Tai puikus augalinių baltymų šaltinis, turintis daug skaidulinių medžiagų, kurios padeda ilgiau jaustis sočiam. Be to, avinžirniuose rasi geležies, magnio, folio rūgšties ir B grupės vitaminų. Jei renkiesi konservuotus avinžirnius, tai patogus būdas greitai papildyti mitybą naudingaisiais elementais – tereikia nuplauti ir įdėti į norimą patiekalą. Tuo tarpu virti avinžirniai gali būti dar maistingesni, jei juos išsiverdi pats. Norėdamas paįvairinti mitybą avinžirniais, gali išbandyti ir avinžirnių makaronus – tai baltymų turtingas pasirinkimas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.
Avinžirniai vaikų ir suaugusių mityboje
Avinžirniai puikiai tinka tiek vaikų, tiek vyresnio amžiaus žmonių mitybai dėl savo maistingumo ir švelnaus skonio. Jie yra geras augalinių baltymų, skaidulų, geležies ir folio rūgšties šaltinis, padedantis palaikyti energiją ir virškinimo sistemos veiklą. Vaikams avinžirniai gali būti pateikiami kaip tyrės, sriubos ar užkandžiai – jų tekstūra švelni ir lengvai sukramtoma. Vyresniems žmonėms jie padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje ir suteikia sotumo pojūtį. Tiek virti, tiek konservuoti avinžirniai lengvai pritaikomi įvairiuose patiekaluose, tad gali būti patogus būdas papildyti mitybą vertingomis medžiagomis bet kuriame amžiaus tarpsnyje.
Kaip skaniai paruošti avinžirnius – patarimai ir receptų idėjos
Avinžirniai – universalus ingredientas, iš kurio gali pasigaminti įvairiausių patiekalų. Jei renkiesi virtus avinžirnius, juos verta gardinti alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, česnaku ar mėgstamais prieskoniais – taip lengvai pasigaminsi skanią užkandėlę. Pakepinus orkaitėje su paprika ir druska gausis traškus užkandis vietoj bulvių traškučių. Konservuoti avinžirniai taip pat puikiai tinka salotoms – sumaišyk su šviežiomis daržovėmis, žalumynais ir sezamo aliejumi. Taip pat juos gali trinti ir gaminti humusą arba dėti į troškinius. Įdomi alternatyva – avinžirnių makaronai, kuriuos gali gardinti daržovių padažu ar pesto. Eksperimentuok, derink su sezoniniais ingredientais ir atrask naujus skonius!
Avinžirniai pasaulio virtuvėse
Avinžirniai užima svarbią vietą daugelio pasaulio virtuvių tradicijose. Artimuosiuose Rytuose jie yra nepakeičiamas virtų avinžirnių patiekalų – humuso ir falafelių – ingredientas. Indų virtuvėje avinžirniai naudojami gaminant čana masalą, kur yra derinami su prieskoniais ir pomidorų padažu. Viduržemio jūros regiono patiekaluose konservuoti avinžirniai derinami su daržovėmis, alyvuogėmis, fetos sūriu. Lotynų Amerikos virtuvėje avinžirniai naudojami sriuboms ir troškiniams ruošti. Šis ingredientas, pasižymintis puikia maistine verte, visame pasaulyje vertinamas dėl savo skonio, maistingumo ir universalumo.
Avinžirniai be atliekų: ką galima nuveikti su skysčiu nuo konservuotų avinžirnių?
Skystis nuo konservuotų avinžirnių, dar vadinamas akvafaba, yra puikus augalinis kiaušinio baltymo pakaitalas. Jis pasižymi panašiomis emulsinėmis ir putojančiomis savybėmis, todėl gali būti naudojamas gaminant veganiškus desertus, plakinius ar net majonezą. Trys šaukštai akvafabos prilygsta vienam kiaušiniui, tad šis skystis ypač naudingas tiems, kurie vengia gyvūninės kilmės produktų.
Akvafaba puikiai tinka morengų, biskvitų ar šokoladinio putėsio gamybai. Ją galima plakti su cukrumi iki standžių putų ir naudoti kaip kremą desertams. Be to, skystis nuo virtų avinžirnių taip pat gali būti panaudojamas sriuboms ar troškiniams – jis suteikia patiekalams švelnumo ir lengvo tirštumo.
Užuot išpildamas akvafabą, išbandyk šiuos paprastus ir tvarius būdus ją panaudoti – taip ne tik sumažinsi atliekas, bet ir praturtinsi savo receptus.
Atrask platų avinžirnių pasaulį ir mėgaukis įvairiais maistingais receptais su LIVIN!