Apie abrikosų kauliukų aliejų kosmetikoje

2014-08-27
Apie abrikosų kauliukų aliejų kosmetikoje

Šį kartą papasakosime apie labai lengvą ir ypač kosmetikoje vertinamą abrikosų kauliukų aliejų. Pats abrikosų medis kilęs iš Rytų Azijos regiono – Mandžiūrijos. Iš ten šis augalas išplito į vakarus. Pirmiausia į Uzbekiją, o į Graikiją ir Italiją pateko Romos imperijos laikais, iš kur toliau augalas plito šiauriau, o iš Arabijos ir į pietines šalis nuo Juodosios jūros. Nuo XVIII a. abrikosų medžiai buvo nuvežti ir į JAV, vėliau į Kanadą, P. Afriką, Australiją bei N. Zelandiją. Taip abrikosai paplito po visą pasaulį. Naujos abrikosų rūšys dabar puikiai auga net ir Lietuvoje.

Abrikosų medžiai beveik kasmet duoda gausų derlių. Vaisiai valgomi neapdoroti, taip pat yra džiovinami, iš jų verdamas džemas ir yra visaip kitaip panaudojami kulinarijoje bei konditerijoje. Valgomi ir vaisiuose esantys kauliukai, tik jų reikėtų nepadauginti dėl juose esančio didelio kiekio amigdalino (!). Abrikosų kauliukuose yra apie 40-50% (panašiai kaip ir migdolų bei persikų branduoliuose) šviesiai geltonos spalvos, švelnaus, marcipanais kvepiančio aliejaus, kuris naudojamas ne tik kaip kosmetikos priemonė, bet vertinamas ir kaip maistinis aliejus. Taip pat naudojamas ir farmacijos pramonėje.

Kosmetikoje tinkamas laukinių abrikosų (lot. Prunus armeniaca) kauliukų šalto spaudimo aliejus. Dėl jame esančio didelio oleino rūgšties (Omega-9) kiekio jis yra palyginus atsparus oksidacijai ir itin greitai susigeria į odą, tačiau į raginį odos sluoksnį prasiskverbia nelabai giliai. Pagrinde šis aliejus sudarytas iš oleino (apie 65–70 %), linolo (Omega-6) (apie 21–25 %), palmitino (apie 5 %), palmitoleino (maks. 1 %) riebiųjų rūgščių, tačiau jame yra ir kitų naudingų medžiagų, tokių kaip vitaminai A, B, B3, B15, E, karotinas, folio bei pantoteno rūgštys, flavonoidai, skvalenas ir kt.

Pagal S. Krist, G. Buchbauer, C. Klausberger vokišką enciklopedinį leidinį „Lexikon der pflanzlichen Fette und Öle“ (Springer-Verlag, Wien 2008) abrikosų kauliukų aliejus yra geras vitamino E šaltinis: bendras kiekis ~20-84 mg/100 g, o ypač daug gama-tokoferolio ~48 mg/100 g. Šalto spaudimo abrikosų kauliukų aliejus turtingas įvairiais augaliniais steroliais - daugiausiai turi beta-sitosterolio (~89 mg/100 g).

Abrikosų kauliukų aliejus yra universalus bazinis aliejus. Jis tinka visiems: kūdikiams, vaikams, paaugliams, suaugusiems bei brandesnio amžiaus žmonėms. Ypač vertinamas sausai ir brandžiai odai.

Abrikosų aliejus veikia raminančiai, todėl labai tinka jautriai odai. Juo galima tepti jautrias vietas aplink akis bei naudoti kaip makiažo valymo priemonę vieną arba mišiniuose kartu su kitais švelniais aliejais. Abrikosų kauliukų aliejus odą veikia labai švelniai, todėl dažnai yra naudojamas ir kūdikių bei vaikų odos priežiūros priemonėse. Šis aliejus yra puiki alternatyva migdolų aliejui (dėl panašaus riebalų rūgščių spektro) žmonėms, kurie yra alergiški riešutams. Mišiniai su abrikosų aliejumi yra šiek tiek lengvesnės konsistencijos nei su migdolų aliejumi, kadangi abrikosų pasižymi didesniu linolo rūgšties kiekiu.

Abrikosų kauliukų aliejus puikiai švelnina ir minkština odą. Jis padeda atsinaujinti odos ląstelėms, lygina ir sutvirtina odą bei sulaiko joje drėgmę. Šis kvapnus aliejus puikiai tinka lengvų drėkinančių kremų gamybai. Priklausomai nuo odos tipo jį galima maišyti su kitais aliejais, pvz., su vynuogių kauliukų aliejumi daugiau riebiai odai arba nakvišų ar erškėtrožių aliejais daugiau sausai odai. Sumaišius su simonsidijų aliejumi abrikosų kauliukų aliejus tampa labiau atsparus oksidacijai. Puikiai tinka ir masažui arba kaip bazinis aliejus aromaterapijoje.

Tinka ne tik odai tepti, bet ir visų tipų plaukams atgaivinti. Ypač kaip aliejinė plaukų kaukė. Galima maišyti kartu su kitais aliejais ar įmaišyti į savo mėgstamą plaukų kaukę, kondicionierių.

Vokiškame enciklopediniame leidinyje „Lexikon der pflanzlichen Fette und Öle“ pateikiamos tokios pagrindinės abrikosų kauliukų aliejaus savybės:
Sutvirtina audinius;
Aktyvina odos medžiagų apykaitą;
Padeda atsinaujinti ląstelėms;
Padeda išlaikyti drėgmę odoje;
Ramina sudirgusią odą;
Tinka pleiskanojančiai ir sutrūkinėjusiai odai;
Turi antibakterinį poveikį;
Išblyškusiai odai suteikia sveiko atspalvio.

Kosmetikos pramonėje dažnai naudojamas muilų, įvairių losjonų, kremų, kvepalų gamyboje. Puiki anticeliulitinių priemonių, kremų sutrūkinėjusiems kulnams, nuo saulės bei priešlaikinio senėjimo (pvz., paakių kremų), preparatų jautrios odos ar uždegimų gydymui, šampūnų nuo pleiskanų, kūdikių priežiūros priemonių bei masažinių aliejų sudedamoji dalis. Tikrai labai universalus aliejus.

Straipsnį parengė Brigita Rimkūnė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui