Apie avokadų aliejų kosmetikoje

2014-08-27
Apie avokadų aliejų kosmetikoje

Avokadų aliejus panašiai, kaip ir alyvuogių ar šaltalankių aliejai, gaminamas iš vaisiaus minkštimo. Jis spaudžiamas iš avokado visžalių medžių, priklausančių laurinių (lot. Lauracae) augalų šeimai, vaisių. Pirmenybė teikiama jau sunokusiems. Iki 15 metrų aukščio siekiantys avokado medžiai auga tropinėse ir subtropinėse Amerikos žemynų dalyse, Makaronezijos salose ir Pietryčių Azijoje. Prieš spaudimą avokado vaisiai nulupami ir išimami jų dideli kauliukai, vaisiai susmulkinami ir džiovinami. Sudžiūvusios avokadų skiltelės sugrūdamos ir šaltuoju būdu spaudžiamas vertingas aliejus.

Nerafinuotas aukščiausios kokybės mechaninio spaudimo avokadų aliejus yra drumstas, gelsvai žalios iki tamsiai žalios spalvos - kaip ir vaisiai. Priklausomai nuo rūšies - jų yra virš 400 ir skirstomi į 3 grupes:  meksikietiški, gvatemališki ir antilų - avokado vaisiai yra atitinkamai šviesesnės ar tamsesnės žalios spalvos. Blyškūs aliejaus atspalviai rodo, jog aliejus yra rafinuotas. Mechaninio spaudimo avokadų aliejus dar žymimas pavadinimu  „grynas“.

Avokado aliejus pasižymi nepaprastai dideliu nesumuilinamų medžiagų, t.y. fitosterolių, fosfolipidų (lecitino) ir riebaluose tirpstančių vitaminų A, E ir D (daugiau negu piene) kiekiu. Literatūroje nurodomas nesumuilinamų medžiagų kiekis labai svyruoja: kai kurie šaltiniai nurodo iki 8%  (įskaitant lecitiną), kiti – apie 2%. Taip pat avokadų aliejuje yra karotinoidų, skvaleno. Alfa-tokoferolio yra apie 8–15 mg/100 g. Jis aktyviai dalyvauja odos medžiagų apykaitoje.

Kadangi avokadų aliejuje polinesočiųjų riebalų rūgščių (konkrečiau - linolo rūgšties) yra tik apie 9-15%, o sočiosios palmitino riebalų rūgšties – 15-23%, šis aliejus yra itin atsparus karščiui. Jį galima trumpai kaitinti. Vis dėlto reikėtų vengti aukštesnės nei 75°C temperatūros, neperkaitinti aliejaus, kad jame išliktų kuo didesnis alfa-tokoferolio kiekis. Oleino rūgšties yra apie 47–70%, palmitoleino rūgšties apie 5–13%. Avokadų aliejaus riebalų ir kitų sudedamųjų medžiagų kiekis kinta priklausomai nuo regiono, kuriame avokadai yra auginami, ir vaisių sunokimo.

Avokadų minkštimas ir aliejus jau tūkstančius metų naudojamas maistui, tačiau idealiai tinka ir kaip odos bei plaukų priežiūros priemonė. Tai aktyviai veikianti ir vertingų medžiagų kupina substancija. Šio aliejaus naudojimas yra kilęs iš tropikų, kur ir auga avokadų medžiai. Vietiniai gyventojai avokadų aliejų tepa tiesiogiai ant odos, siekdami ją apsaugoti nuo karščio ir neigiamo saulės poveikio. Šio žalio aliejaus teigiamas poveikis sausai ir pleiskanojančiai odai buvo žinomas dar pries kelis šimtus metų.

Šiais laikais avokadų aliejus naudojamas gaminant daugelį įvairių produktų. Jį galima naudoti tiek vieną, tiek mišiniuose su kitais vertingais aliejais. Tinka kasdienei vokų, kaklo bei viso kūno odos priežiūrai. Plačiai naudojamas ir kaip masažo aliejus, taip pat rekomenduojamas nagų stiprinimui. Viršutiniams odos sluoksniams suteikia ypatingo glotnumo. Dažnai dedamas į egzemą gydančias priemones, nes avokadų aliejus gerai ramina odą sergant egzema. Tinka esant ir kitiems odos sutrikimams, pvz., aknė.

Jis skatina ląstelių atsinaujinimo procesus ir dažniausiai yra naudojamas sausos, šerpetojančios odos bei plaukų priežiūrai, tiek avokadų minkštimas, tiek aliejus skatina plaukų augimą, taip pat susilpnėjus odos barjerinei (apsauginei) funkcijai. Pasižymi ypač stipriu minkštinančiu ir drėkinančiu poveikiu, puikiai sulaiko drėgmę odoje. Dėl aukšto palmitoleino rūgšties kiekio, kuris būdingas ir makadamijos, lazdyno riešutų bei šaltalankių aliejams, avokadų aliejus tinka jautriai odai prižiūrėti bei pasižymi odą gydančiomis savybėmis. Jame esantys fitosteroliai padeda palaikyti odos barjerinę funkciją, kadangi pagal molekulinę struktūrą yra panašūs į odoje esantį cholesterolį ir gali jį pakeisti, skatindami naujų ląstelių gamybą. Taip pat naudojamas esant neurodermitui, odos suragėjimui ir odos barjerinės funkcijos susilpnėjimui, randams gydyti.

Avokadų aliejus puikiai prasiskverbia į audinius. Tyrimų duomenimis taip yra dėl jame esančių iki šiol mažai ištirtų riebalų rūgščių su trumpomis C grandinėmis kiekio. Avokado aliejus, sumaišytas su kitu aliejumi, padeda aprūpinti odą veikliosiomis tam tikro aliejų mišinio ar emulsijos medžiagomis, tokiu būdu padidindamas kosmetikos produkto veiksmingumą ir efektyvumą. Tokiomis savybėmis pasižymi ir vynuogių kauliukų, kviečių gemalų aliejai bei lanolinas (avių vilnos riebalai). Avokadų aliejus emulsijoms suteikia tirštumo, pagerina jų įsigėrimą į odą.

Straipsnį parengė Brigita Rimkūnė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui