Amalaki - Amla - natūralus vitaminas C l Guoda Azguridienė

2015-08-27
Amalaki - Amla - natūralus vitaminas C l Guoda Azguridienė

Bene geriausiai žinomi ajurvediniai produktai yra čiavanprašas ir trifala - nepasakysi, kad skanūs, bet pasakysi, kad naudingi. Abiejų jų didelę dalį sudaro amla. Nors tikslaus šaltinio nepavyko rasti, žinovai sako, kad amloje esančio vitamino C molekulė „sukasi į kitą pusę“ nei kitų vitaminų C (todėl yra didelė tikimybė, kad nealergizuos tų, kurie alergiški normaliam vitaminui C). Be to, būdamas labai rūgštus, mūsų organizme amlos vaisius tampa saldus ir veikia šarminančiai.

Kaip ir tulsi, amla yra vienas plačiausiai naudojamų ajurvedinių augalų. Jis vartojamas vienas, sudaro žymiojo ajurvedinio toniko čiavanprašo pagrindą, įeina į žarnyno valymo mišinio trifala ir kitų mišinių sudėtį.

Botaniniai augalo pavadinimai (lot.): Emblica officinalis, Phyllanthus emblica, Phyllanthus laxifolius, Cicca emblika, Dichelastina nodicaulis. Lietuviškai oficialiai jis vadinasi indiškasis lapainis, nors dažniau vadinamas indiškuoju agrastu, kadangi vaisiai labai į juos panašūs. Būtent vaisiai dažniausiai ir yra naudojami. Indiškasis lapainis yra lapus metantis medis besilupančia žieve. Iš sanskrito amalaki verčiamas kaip „vaisius, kuriame gyvena klestėjimo deivė“. Hindu religijoje amalaki medis garbinamas, kaip galintis pamaitinti visą Žemę. Mokslininkai amalaki išskiria dėl C vitamino ir taninų gausos.

Amalaki (arba amla) ajurvedos tradicijoje žinomas kaip rasajana - turintis atstatantį ir balansuojantį poveikį visiems trims konstituciniams tipams (vata, pita, kapa) bei organizmo ląstelių irimą ir senėjimą lėtinantis augalas. Ajurveda amalaki aprašo taip: vaisius turi penkis skonius (viso yra 6), bet dominuoja rūgštus ir sutraukiantis, prigimtis šaldanti, skonis, liekantis organizme suvirškinus (vipaka) - saldus, savybės - lengvas, sausas; ypač palankus pitai.

Ajurvedoje amalaki naudojamas neutralizuoti per didelį rūgštingumą, stiprinti širdį, smegenis ir virškinamąjį traktą, mažinti karščiavimą, nuo viduriavimo, laisvinti vidurius (dažniausiai mišinyje trifala, su kitais dviem augalais), blukinti odos dėmes, skatinti plaukų augimą (vartojamas išoriškai), esant diabetui, kaip afrodiziakas. Tai priešbakterinį, priešvirusinį, priešgrybelinį poveikį turinis augalas. Jis pakelia bendrą baltymų lygį ir padidina kūno svorį sukurdamas teigiamą azoto pusiausvyrą organizme, dėl to šis papildas turį ir anabolinį poveikį. Indikacijos: nusilpusio imuniteto būsenos, kaip lėtinis ar pasikartojantis peršalimas, karščiavimas, alergija, odos infekcijos, burnos opos, kraujuojančios dantenos, padidėjęs rūgštingumas, skrandžio bei dvylikapirštės opos.

Vakaruose amalaki dažniausiai pristatomas kaip natūralus antioksidantas su vitaminu C, kuris matomai padidina odos ir plaukų žvilgėjimą, pagerina ištvermę, ramina ir valo žarnyną, švelniai laisvina vidurius, turi priešopinį poveikį. Čia ypač akcentuojamas vitamino C kiekis. Tiesa, amlos vaisiuose jo iš tiesų daug. Kaip ir turėtų būti su natūraliu produktu - C vitamino kiekis pagal įvairius šaltinius nurodomas labai įvairus. Šviežio vaisiaus 100 g šis kiekis siekia 700 mg vitamino C, džiovinto (kuris ir dedamas į papildus) 2500-3500 mg. Tai sudarytų apie 25 rekomenduojamas vitamino C dienos normas.

Vitamino C, kaip ir kitų augalo maistingųjų medžiagų kiekis labai skiriasi, priklausomai nuo augalo augimo vietos, dirvožemio, vaisių paruošimo būdo ir kitų aplinkybių. Laukinė amla turi daugiau vitamino C, sukultūrinta - mažiau. Džiovinti vaisiai turi daugiau vitamino C nei švieži.

Tačiau būtų labai didelis supaprastinimas vertinti amlą tik kaip gerą natūralaus vitamino C šaltinį. (Tiesa, tai tenka daryti produkto aprašymuose, nes teisės aktai leidžia minėti tik tas medžiagų dalis, kurios nurodytos apibrėžtuose sąrašuose). Tyrėjai pabrėžia, kad efektas yra ne tiek dėl vitamino C kiekio, kiek dėl amlos, kaip augalo, savitos sudėties.

Šaltiniai:
http://www.dweckdata.com/published_papers/emblica_officinalis.pdf
http://www.indianfoodforever.com/food-guide/wonderful-amla.html

Autorė: Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui