Kosmetika gali būti naudinga. Alyvuogių aliejus

2015-07-17
Kosmetika gali būti naudinga. Alyvuogių aliejus

Kremai, tonikai, šampūnai, kondicionieriai, losjonai, muilai, moterims lūpų dažai, blakstienų tušai, vyrams skutimosi putos, kūno priežiūros priemonės net kūdikiams! Per dieną sunaudojame tikrai nemažai kosmetikos. Ir atrodo, kad visko reikia... Šiame tinklaraštyje rašysime, diskutuosime apie kosmetiką, nes žmogaus organizmas maitinamas ne tik maistu, bet ir per odą. Todėl vartoti iš aukštos kokybės žaliavų pagamintas kūno priežiūros priemones yra taip pat svarbu, kaip ir kokybiškus maisto produktus.

Natūrali, sertifikuota ekologiška ir biodinaminė kosmetika nuo įprastos išsiskiria savo teigiamu poveikiu ne tik odai, bet ir visam organizmui. Ji sustiprina pačios odos funkcijas. Dauguma tokių produktų dažnai yra gaminami rankomis, naudojant gyvą vandenį ir – beveik išimtinai – aukštos kokybės natūralią žaliavą. Produktuose atsisakoma sintetinių konservantų, dažiklių, kvapiklių ir bandymų su gyvūnais. Gamyba organizuojama mažomis partijomis, kad produktas būtų nuolat šviežias. Beje, dažnai tokia kosmetika yra šeimos verslas, tad ne paskutinę vietą čia užima senųjų receptūrų paslaptys, iš kurių svarbiausia – gaminti patiriant džiaugsmą. Tai nepaprastos vidinės jėgos kosmetika! Tačiau nereikėtų aklai pasitikėti užrašu „natūralus“, nes dauguma gamintojų tik apgaulingai naudojasi šiuo pavadinimu, kad pritrauktų pirkėją, tad pravartu skaityti kosmetikos produktų sudėtis (INCI).

Renkantis kosmetiką labai svarbu pažinti ne tik kenksmingus sintetinius kosmetikos priedus, apie kuriuos rašysime kiek vėliau, kad būtų lengviau atskirti kokybišką natūralią ir ekologišką kosmetiką nuo prikimštos sintetinių priedų, bet ir apie natūralių sudedamųjų dalių naudą. LIVIN prekiauja ekologiškais, natūraliais ir biodinaminiais kosmetikos produktais, praturtintais natūraliais augaliniais aliejais, kvapniais eteriniais aliejais, vaistažolių ekstraktais, bičių vašku ir kitomis naudingomis natūraliomis medžiagomis, kurias mums dovanoja pati gamta. Tokios priemonės teigiamai veikia odą, plaukus, juos maitina ir drėkina. Jos gražina, bet nenualina!

Kartu su šiuo nauju tinklaraščiu skelbiame ir pirmąją rubriką, kurioje supažindinsime su įvairių augalinių aliejų bei ekstarktų naudingomis savybėmis. Tad pradedame nuo pirmojo augalinio aliejaus, plačiau susipažinsime su Homero vadintu „skystuoju auksu“ – alyvuogių aliejumi.

Alyvuogių aliejus (lot. Olea Europaea, angl. Olive Oil)

Alyvmedis yra vienas iš seniausių medžių. Iš jo vaisių išspaudžiamas vertingas alyvuogių aliejus. Yra įvairių gryno alyvuogių aliejaus rūšių, tačiau ypač tyras Extra virgin alyvuogių aliejus yra pirmo šalto spaudimo ir turi kur kas didesnį kiekį vitamino E, antioksiduojančių polifenolių ir esminių riebiųjų rūgščių, kurie saugo ir maitina odą. Kad aliejus būtų patvirtintas kaip Extra virgin, jis turi turėti žemesnį nei 0.8% laisvų riebiųjų rūgščių rodiklį. Tai nėra svarbu dėl skonio, bet dėl kokybės, šviežumo ir atsparumo apkartimui, kas yra vienodai aktualu tam, kad produktas išlaikytų savo savybes stovėdamas lentynose ir vartojamas. Šaltas (mechaninis) spaudimas – labiausiai tausojantis augalinio aliejaus gavimo būdas, kurio metu geriausiai išsaugomos vertingosios medžiagos, tipinis augalų skonis, spalva ir aromatas. Gamybos metu toks aliejus nėra kaitinamas ar veikiamas cheminėmis medžiagomis, būtent todėl jame išlieka žmogaus organizmui nepakeičiamos nesočiosios riebalų rūgštys, natūralūs vitaminai, mineralai ir kitos biologiškai aktyvios naudingosios medžiagos.

Alyvuogių aliejus nuo senų laikų buvo plačiai naudojamas maistui, kosmetikos priemonių gamyboje ir netgi šventyklose. Senovės Graikijoje atletai tradiciškai juo įtrindavo visą kūną, nes buvo paplitęs tikėjimas, jog alyvuogių aliejus suteikia stiprybės ir jaunatviškumo. Pastarojo meto tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejus turi puikų drėkinantį poveikį odai ir palieka orui pralaidžią plėvelę, kuri sulaiko drėgmę. Taip pat jis veikia kaip astrigentas (turi sutraukiamąjį poveikį), minkština, teigiamai veikia egzemos ir aknės pažeistą odą. Šiuo metu pradėti vykdyti tyrimai (nors galutinėms išvadoms duomenų dar trūksta) apie antioksidacinį oleinės rūgšties, esančios alyvuogių aliejuje, poveikį. Manoma, kad ši rūgštis gali būti svarbi stabdant nuolatinį oksidacijos procesą, kuris yra vienas iš procesų, įtakojančių kai kurių odos vėžio formų vystymąsi.

Šis aliejus puikiai tinka brandžiai, sausai, sutrikusios kraujotakos odai, rankų odos gydymui. Šiltas alyvuogių aliejus gali būti naudojamas kaip puiki plaukų kaukė ar masažinis aliejus visam kūnui. Tinka nagams, po skutimosi, valyti makiažui. Jis mažina aplinkos poveikį, veikia prieš senėjimą. Iš alyvuogių aliejaus gaminamas muilas, jo dedama į įvairias kosmetikos priemones, taip jas papildant nuostabiomis alyvuogių aliejaus savybėmis.

Šeimos įmonės iš Anglijos „Odylique“ kosmetikos produktuose alyvuogių aliejus – pagrindinis ingredientas. Jie gamyboje naudoja iš Ispanijos Andalūzijos regiono Extra virgin (aukščiausios kokybės mechaninio spaudimo) šaltai spaustą aliejų, nes toks paruošimas užtikrina, kad jo esminės savybės ir visi vitaminai bus išsaugoti. Iš tyro alyvuogių aliejaus gaminamas labai švelnus, ilgai išsilaikantis muilas, tinkamas mažiems vaikams bei jautriai odai, juo praturtinami veido kremai, losjonai, prausikliai, šampūnai ir kitos kūno priežiūros priemonės. Visi „Odylique“ produktai yra ekologiški, sertifikuoti „Soil Association“.

Straipsnį parengė Brigita Rimkūnė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui