Ghee sviestas – vienas geriausių pasirinkimų kepimui ir gruzdinimui. Iš Indijos kilęs Ghee sviestas yra plačiai naudojamas ajurvedoje, taip pat nuo seno žinomas ir mūsų kraštuose, vadinamas lydytu sviestu.
Ghee sviestas išgaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies. Išgaravus vandeniui lieka skaidrūs, aukso geltonumo riebalai, kurie pasižymi puikiu skoniu bei atsparumu aukštai temperatūrai.
Lydytas sviestas idealiai tinka apkepinimui, troškinimui, kepimui bei gruzdinimui, mat užkaitintas išsaugo savo maistinę vertę, neputoja ir nerūksta. Be to, pasiekus aukštą temperatūrą (iki 250 °C) nesusidaro transriebalai ir kitos kenksmingos medžiagos.
Ant ghee sviesto keptas maistas bus ne tik palankesnis sveikatai, bet ir itin gardus – šiems riebalams būdingas saldokas skonis su švelniu riešutų poskoniu. Malonaus aromato ir skonio įgaus ir kepamas maistas.
Verta išbandyti ir kepimui skirtą ekologišką aliejų su lydytu sviestu, kuris tinka kepti daržoves, bulves, lietinius blynus, žuvį ir kitus patiekalus.