Sultys ir vitaminai l Guoda Azguridienė

2019-05-10
Sultys ir vitaminai l Guoda Azguridienė

Daugelis žmonių sultis geria dėl vitaminų bei mineralų. Tačiau įvairiose sultyse jų gali būti labai įvairiai. Daugiausia vertingų maistinių medžiagų – mineralų, vitaminų, polifenolių ir kitų antioksidantų – esama iš vaisių, uogų ir daržovių tiesiogiai spaustose sultyse (ne pagamintose iš koncentrato). Ekologiškose sultyse jų tikimės rasti dar daugiau, nes augalai auginami tausojančiu būdu.

Į sultis gali būti papildomai pridėta vitaminų arba sultyse jie gali būti natūraliai (iš pačių vaisių). Kaip tai atpažinti iš ženklinimo?

  •  Užrašas „su vitaminu A ir C, geležimi ir magniu“ nepasako, ar vitaminai yra sintetiniai ir pridėti, ar iš natūraliai sultyse esančių vaisių.

  •  Žiūrėti reikia sulčių maistingumo aprašą ir sudėtį.

  •  Pagal ženklinimo reikalavimus ant produkto galima rašyti, kad jis turi tam tikro vitamino ar mineralo tik tada, kai jo kiekis buvo išmatuotas laboratorijoje ir jis yra reikšmingo dydžio (yra normatyvai kiekvienam mineralui ir vitaminui, kiek jo turi būti, kad galima būtų jį minėti). Ši informacija rašoma maistingumo dalyje. Pavyzdžiui:
„Rabenhorst“ ekologiškos sultys „120/80“ yra natūraliai turtingos vitamino C ir kalio. Prie maistinės vertės nurodyta: kalio 200 mg (10% RMV), vitamino C 20 mg (25% RMV).
Vaikiškos linijos ekologiškos sultys „Klassik“ natūraliai turtingos geležies ir vitamino C. Prie maistinės vertės nurodyta: vitamino C 20 mg (25% RMV), geležies 3.5 mg (25% RMV).

  •  Iš ko tie vitaminai (mineralai) buvo gauti, atsispindi produkto sudėtyje. Jei tai sintetiniai vitaminai bei mineralai, kurie buvo pridėti, sudėtyje bus parašyta: vitaminas A, B1, E, kalcis, kalis ar pan. Jei vitaminai (mineralai) išgauti iš natūralių šaltinių, tie šaltiniai (o ne vitaminai) ir bus paminėti, kaip antai:
„Rabenhorst“ ekologiškų sulčių „120/80“ sudėtis: burokėlių* (51%), raudonųjų vynuogių*, apelsinų* sultys; bananų*, aviečių*, acerolos vaisių* minkštimas; kvapiųjų pasiflorų* ir citrinų* sultys. Čia C vitaminas yra iš įvairių sulčių, o kalis iš vynuogių, bananų ir burokėlių sulčių.
Vaikiškos linijos ekologiškų sulčių „Klassik“ sudėtis: raudonųjų vynuogių*, obuolių*, žaliųjų vynuogių*, apelsinų* sultys, acerolos vyšnių minkštimas*, gervuogių*, vyšnių* sultys, medus* (1%), kario lapų ekstraktas*. Čia C vitaminas yra iš įvairių sulčių, o geležis – iš kario lapų.

Vokietijos sulčių gamintojas „Rabenhorst“ savo ekologiškas sultis gamina su vitaminais, kurie natūraliai yra sudėtyje esančiuose vaisiuose, uogose ir daržovėse. Kai kuriems papildams gaminti jie naudoja ir natūralius, ir pridedamus vitaminus bei mineralus, pavyzdžiui, maisto papildas „Eisenblut“ – sulčių mišinys su pridėtais vitaminais C, B1, B2, B6, B12 ir geležimi. Tokio produkto sudėtis atrodo taip: kriaušių, citrinų sultys; medus; vyšnių, juodųjų serbentų, vynuogių, gervuogių sultys; prieskoninių žolelių ištrauka 2g/100 ml (vanduo, erškėtuogių žievelės 31%, ramunėlės 27%, apyniai, rozmarinai, anyžiai, pankoliai 7%, kadagio uogos), geležies (II) gliukonatas,  tirštikis: saldžiųjų ceratonijų milteliai, vitaminai: C, B1, B2, B6, B12, natūralus apelsinų aromatas.

Pramoniniu būdu gaminamos sultys, kaip taisyklė, yra gaminamos iš koncentrato ir tik su pridėtais vitaminais (mineralais), neretai dar saldikliais ir konservantais.

Apibendrinant – norėdami išsiaiškinti apie vitaminus ir mineralus, maistingumo informacijos dalyje pasižiūrime, ar vitaminų ir mineralų esama, o produkto sudėtyje galime matyti, iš kur jie gauti. Tačiau svarbu turėti omenyje, jog jei ant sulčių neparašyta, kad jose esama vitaminų ir mineralų (juo labiau antioksidantų), tai nereiškia, kad jų ten nėra. Tai tik reiškia, kad jie nėra išmatuoti. Tokie tyrimai yra brangūs, todėl tik nedaugelis gamintojų juos daro.

Autorė: Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui