Apie kavą ir sveikatą l Guoda Azguridienė

2015-02-04
Apie kavą ir sveikatą l Guoda Azguridienė

Kaip sveikos gyvensenos tyrinėjimas įpareigoja, rašau apie kavą tiesiog kaip apie maisto produktą: kokybišką ar nekokybišką, sveiką ir nesveiką. Būtent tokiais aspektais, nes apie gerą kavą jau parašiau. Gera kava nėra maisto produktas, nei gėrimas.

Kavai būdingos šios nuodėmės: dirgina skrandį, kelia kraujospūdį, trikdo širdies ritmą ir miegą, gali turėti kancerogenų (dėl skrudinimo) ir pesticidų likučių, ištraukia iš organizmo vandenį, trukdo pasisavinti maistingąsias medžiagas, gali išsekinti ir sukelti nuovargį, priklausomybę, apsvaiginti, išbalansuoti. Dalis šių bėdų priklauso nuo kavos kokybės, dalis nuo suvartojamo kiekio ir būdo.

Kavą nėra gerai gerti ryte tuščiu skrandžiu, ypač tą paprastai puodelyje užpilamą – nes gali dirginti. Kava tikrai trikdo tam tikrų maistingųjų medžiagų pasisavinimą, todėl kava, beje, kaip ir arbata, netinka užgėrinėti maisto. Kiekvienam kavos puodeliui reikėtų išgerti papildomą stiklinę vandens – bet kuriuo atveju į naudą. Kava su pienu netinka po rimtų pietų – sunkina virškinimą. Beje, dėl pieno. Šiais laikais jau ne naujiena: negeriantiems pieno, bet norintiems jo skonio, kavinėse siūloma kava su sojos pienu. Tačiau ir kiti augaliniai pienai bei grietinėlės tinka kavai (kakavai, arbatai) balinti – pavyzdžiui, kokosų ar avižų. Pastebėjau, kad kai kurios kavinės pradėjo naudoti normalesnį nei homogenizuotas pienas (pastarasis liaudiškai vadinamas „ilgai grojančiu“). Būtų džiugu, jei tai taptų norma šalyje, kur toks didelis pieno pasirinkimas.

Kavos poveikis kraujo spaudimui ir miegui nėra vienodas visiems žmonėms, tačiau daugeliui kraujospūdį ji kelia ir miegoti trukdo. Suprantama, tai žinantieji kavos gėrimo laiką ir ypač kiekį turėtų pagal tai reguliuoti. Jei kraujospūdis ar bendrai širdies darbas žmogui rimta problema, kavos reikėtų negerti. Skoniui kompensuoti čia ypač gali pagelbėti kavos pakaitalai, tokie kaip miežių, cikorijų, gilių, pienių šaknų kava. Ir nereikia manyti, kad visi jie neskanūs. Yra labai skanių. O jei geriate su pienu ar cukrum, apskritai galite nuo tikros kavos neatskirti.

Įprastinė, industriniu būdu auginama kava gausiai purškiama pesticidais – fungicidais. Logiška, kava auga kur šilta ir drėgna, o kur šilta ir drėgna, auga pelėsiai. Ekologiška kava auginama mažais plotais, tarp kitų medžių, todėl sugeba užaugti be fungicidų.

Kava išsekina ir sukelia nuovargį, kai piktnaudžiaujame ja kaip stimuliuojančiu gėrimu. Jei esame normalios būklės ir išgeriame puodelį kavos momentiniam apsnūdimui nuvaikyti (po pietų, vairuojant, lyjant ar pan.), ji tik suteikia momentinio žvalumo. Tačiau jei geriame kavą ryte, kad atsibustumėm, po pietų, kad neužmigtumėm, ir vakarop, kad pajėgtumėm dar kažką vakare nuveikti, reikia suprasti, kad kavos pagalba tik stumiam į priekį savo nuovargį, kol vieną dieną sustumsim kalną. O kalnas nuovargio gresia rimtom ligom. Bet ne kava čia kalta, o mūsų dienotvarkė.

Kava svaigina. Iš dalies dėl to ją ir geriam. Tačiau svaigina ji trumpam laikui, kurį paprastai ir branginame dėl suteikiamo atokvėpio, atsipalaidavimo, padūmavusio žvilgsnio į tolį ar šanso fantazijai įsmukti į mūsų racionalumu užkrautą galvą. Tačiau šie momentai tikrai netinkami daryti esminiams sprendimams, vesti derybas ar medituoti. Beje, dėl meditacijų. Rimtoms meditacijoms apskritai netinka tipinio miestiečio gyvenimo būdas: greitis, stresas ir nuolatinė įtampa. Nebelabai svarbu jau ar su kava, ar be kavos.

Kava gali išbalansuoti. Ypač jei esate karšto būdo arba nuvargęs ir įsitempęs, išgėrėte stiprios, nelabai kokybiškos kavos tuščiu skrandžiu. Tai labai individuali reakcija, kurią nesunku pastebėti ir pasidaryti išvadas. Pavyzdžiui, aš stengiuosi negerti kavos oro uostuose ir lėktuvuose – nes ten ji prasta, o poveikis tik didina sumaištį ir vėją, kurio ten ir taip per daug. Kad ir kaip kavą mėgstame, ne visais atvejais ji mums padės. Todėl kartais (sudirgus, susijaudinus) geriau išgerti vandens ar mėtų arbatos.

Kancerogenų būna prastoje kavoje. Kavos skrudinimas yra delikatus dalykas – kas daro tai patys, puikiai žino. Tik neprižiūrėk minutei, jau kas nors ir sudegė (taip atsitinka ne tik su kavos pupelėmis, bet ir su skrudinamais riešutais, sėklomis). Vienas iš geros kavos požymių yra vienodo dydžio pupelės. Ir ne dėl kokio nors „kruopščiai atrinktos“ marketingo. Tiesiog vienodos pupelės lygiai paskrunda. Tada nėra sudegusių, kurios nuodija, ir nėra per mažai paskrudusių, kurios gadina skonį. Beje, prasta kava ne tik gadina skrandį, teršia kancerogenais ir pesticidų likučiais, bet ir bendrai labiau išbalansuoja organizmą.

Manau, kad kuo produktas stipresnis savo poveikiu, tuo svarbiau jį vartoti sąmoningai: ir didesnei naudai gauti, ir priklausomybės pagundai atsispirti. Kava neabejotinai yra vienas iš jų.

Autorė: Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui