Liucina Rimgailė atskleidė, kaip namuose iškepti sveikesnius meduolius

2025-11-26
Liucina Rimgailė atskleidė, kaip namuose iškepti sveikesnius meduolius

Lapkričio 23 d. kulinarijos studijoje „Beatos virtuvė“ įvyko kalėdinės sveikesnių meduolių kepimo ir dekoravimo dirbtuvės, kuriose dalyvavo žinomos mamos su vaikais. Tarp jų – TV laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, vizažistė Justina Gafaro, maisto tinklaraštininkė ir knygos autorė Eglė Juzumas, aktorė Gabija Siurbytė, sporto trenerė Agnė Dzeranova ir kitos. Renginio metu daug dėmesio skirta meduolių kepimo tradicijų puoselėjimui, kokybiškiems sveikesniems ingredientams ir aktyviam vaikų įtraukimui į maisto gamybą.

Dirbtuves vedusi desertų kultūros ambasadorė Liucina Rimgailė pasidalijo patarimais, kaip namuose išsikepti kvapnius, gardžius ir sveikesnius meduolius: „Kokybiški ekologiški produktai, šiek tiek meilės, bendrystės – puiki pradžia.“ Anot jos, kepimas su vaikais yra ne tik prasminga kūrybinė veikla, bet ir svarbi šeimos tradicijos dalis: „Mūsų šeimoje meduolių kepimas, puošimas – tai laikas kartu. Namai pakvimpa cinamonu ir kitais prieskoniais. Bendraujame, juokiamės... Tikiu, kad dauguma šeimų kepa meduolius dėl tos pačios priežasties.“

Renginį organizavusio sveikų produktų tinklo LIVIN atstovė Agnė Jakubonė sako, kad dirbtuvėse buvo siekiama parodyti, kaip natūralūs ingredientai gali patobulinti tradicinius meduolių receptus, išlaikant jų įprastą skonį: „Norėjome supažindinti su sveikatai palankesniais meduolių ingredientais, jų kilme, tekstūra, kvapais ir aromatingais prieskoniais.“ Pasak jos, net mažiausi dalyviai aktyviai įsitraukė į dekoravimą, naudodami natūralias priemones be sintetinių dažiklių ar skonio stipriklių.

Kokybiški produktai – sėkmingų meduolių pagrindas

L. Rimgailė pabrėžė, kad gardžius meduolius nesunkiai galima išsikepti ir namuose, o tam pakanka kelių kokybiškų ingredientų ir gero recepto. Tešlai ji rekomenduoja rinktis mažiau glitimo turinčius 00 TIPO miltus, natūralesnes saldiklių alternatyvas – karamelės skonio nerafinuotą cukrų, klevų ar datulių sirupą, vasarą surinktą naminį medų bei ekologiškus prieskonius: Ceilono cinamoną, maltus gvazdikėlius, kardamoną, imbierą ar specialiai meduoliams skirtą prieskonių mišinį. 

Renginyje L. Rimgailė gamino naudodama ekologiškus „Alce Nero“ produktus, kurių kokybę įvertino puikiai: „Užtenka paimti į rankas 00 TIPO miltus – iškart jaučiasi, kokie jie švelnūs ir minkšti, puikiai tinkantys saldiems kepiniams. Nerafinuotas „Panela“ cukrus nustebino karamelės poskoniu, o ekologiška kakava – sodria spalva ir aromatu.“ Ji taip pat priminė, kad švediškų „Pepparkakor“ meduolių gamybai nereikia ypatingų sugebėjimų: svarbiausia leisti pašildytam medui ar sirupui visiškai atvėsti. 

Renginio pabaigoje desertų kultūros ambasadorė paragino rinktis natūralesnį dekoravimą – glajų spalvinti mačia arbata, burokėlių milteliais ar ciberžole, o vietoje sintetinių pabarstukų naudoti šaltyje džiovintas uogas. Natūraliai nuspalvinti glajai leido mažiesiems ne tik papuošti meduolius, bet ir atrasti naujas švelnias spalvas bei skonius. 

Sužinok daugiau, kuo ypatingi „Alce Nero“ produktai, kuriuos L. Rimgailė naudojo meduolių kepimui. 

Ekologiški kvietiniai 00 TIPO miltai:

  • Nors Italijoje 00 TIPO miltai – aukščiausias kulinarijos standartas, šio tipo ekologiškų miltų rinkoje yra labai nedaug.   
  • „Alce Nero“ TIPO 00 miltai – tai ypač smulkaus malimo miltai, kuriuose malama tik grūdo „šerdis“, be sėlenų, todėl išgaunami labai balti miltai.
  • Italijoje jie itin naudojami picos tešlai, itališkai duonelei focaccia, kepiniams ruošti, kur reikalinga švelni, subtili, elastinga tešla.  
  • Turi mažiau glitimo nei įprastiniai kviečių miltai.  
  • Kviečiai ekologiškai auginami Italijoje, Emilijos-Romanijos regione, kuriame palankiausias dirvožemis ir klimatas kviečių auginimui.  
  • Šie miltai malami ne industriniu būdu, o lėtesniu, šaltuoju būdu, kuris padeda išsaugoti grūdo maistingąsias medžiagas ir natūralų skonį.   

Ekologiškas nerafinuotas cukranendrių cukrus:

  • Cukranendrės ekologiškai auginamos Sierra del Piura regione, šiaurės Peru, kur klimatas ir dirvožemis ypač palankūs šiam augalui. 
  • Nerafinuotas cukrus dar vadinamas „Panela“ — tai minimaliai perdirbtas cukranendrių cukrus, išsiskiriantis tiek skoniu, tiek maistine verte.  
  • Šio cukraus perdirbimas – rankų darbo. Iš cukranendrių išspaudžiamos sultys. Jos kaitinamos ir nuolat maišomos ant atviros ugnies. Sultims tirštėjant, išgarinamas vanduo. Masė išdžiovinama ir sutrinama į birius, auksinės spalvos kristalus. Šiame procese cukranendrių sultys nesvilinamos, nebalinamos, neperdirbamos į rafinuotą cukrų. Taip jame išlieka natūralūs mineralai ir aromatai. 
  • „Panela“ cukrus itin aromatingas, karamelinis, šiek tiek primenantis melasą. Jis švelnesnis ir „šiltesnis“ už baltą ar rudą rafinuotą cukrų. Puikiai tinka desertams, kepiniams, kavai, arbatoms, avižinėms košėms ir padažams. 

Citrinų sultys: 

  • „Alce Nero“ ekologiškos citrinų sultys gaminamos tik iš šviežių, ekologiškų Sicilijoje užaugintų citrinų. 

„Alce Nero“ – beveik 50 metų gyvuojantis Italijos ekologiškų maisto produktų gamintojas, vienijatis daugiau nei 1000 ekologinių ūkių ir keliantis jiems itin aukštus kokybės standartus. „Alce Nero“ pasižymi atsakingu požiūriu į visą maisto grandinę – nuo derliaus iki vartotojų lentynų – ir nuolat diegia inovacijas bei puoselėja tvarumo principus. Įmonės produktai yra ne tik kokybiški ir skanūs, bet ir kuriami su pagarba planetai, ūkininkams bei vartotojams.  

Susiję produktai

leaf
TAPK MŪSŲ EL. PAŠTO BIČIULIU IR GAUK 10% NUOLAIDĄ KITAM APSIPIRKIMUI!