Kalėdiniai meduoliai
50 didesnių meduolių REIKĖS:
- 150 g „Rapunzel“ melasos (tinka datulių arba klevų sirupas)
- 110 g sviesto
- 100 g cukraus pudros
- 1 didelio kiaušinio
- 375 g „Alce Nero“ TIPO 00 kvietinių miltų
- 2 šaukštelių „Lebensbaum“ meduolių prieskonių
- 0,5 šaukštelio „Lebensbaum“ malto cinamono
- 0,5 šaukštelio „Lebensbaum“ malto imbiero
- 0,25 šaukštelio „Lebensbaum“ maltų gvazdikėlių
- 0,25 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnio druskos
Dekoravimui (glajui):
- 90 g pasterizuotų baltymų (arba 3 didelių kiaušinių baltymų)
- 445 g cukraus pudros
- 5–7 lašų citrinos sulčių arba 4–5 lašų baltojo vyno acto
GAMINIMAS:
- 1. Pirmiausia pasiruošk visus ingredientus – jie turėtų būti kambario temperatūros.
- 2. Į nedidelį puodą sudėk melasą, sviestą ir cukrų. Kaitink, retkarčiais pamaišant, kol sviestas ir cukrus ištirps ir susidarys vientisa masė. Nukelk nuo ugnies ir palik pusvalandžiui, kad mišinys atvėstų.
- 3. Į didelį dubenį įsijok kvietinius miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Centre padaryk duobutę ir įmušk kiaušinį, įpilk atvėsintą mišinį.
- 4. Rekomenduoju minkyti/ maišyti mikseriu, nes rankomis tokią lipnią tešlą išmaišyti gan sunku.
- 5. Iš tešlos suformuok rutulį, šiek tiek suplok, suvyniok į maistinę plėvelę ir padėk į šaldytuvą maždaug 2h.
- 6. Praėjus šiam laikui, tešlą iškočiok nedidelėmis dalimis. Jas reikia iškočioti kuo ploniau.
- 7. Formuok sausainius, pasirinktomis formelėmis.
- 8. Kepk 175ºC temperatūroje apie 8–10 min arba kol ims ruduoti meduolių kraštai.
- 9. Išimk iš orkaitės, sudėk ant grotelių ir leisk atvėsti.
- 10. Šiuos meduolius reikia laikyti sandariai uždarytoje skardinėje dėžutėje, taip jie nepraranda savo šviežumo ir išlaiko ypatingą skonį.
- 11. Jei sausainius nori dekoruoti, pasiruošk dekoravimo glajų.
- 12. Dieną iki glajaus gaminimo atskirk baltymus nuo trynių. Supilk juos į švarų, sausą indą, uždenk maistine plėvele ir palik per naktį šaldytuve. Taip baltymai taps „stipresni“.
- 13. Visus glajui skirtus ingredientus sudėk į maišytuvo dubenį. Maišyk 10–20 minučių mažiausiu maišytuvo greičiu, naudojant plokščią maišymo antgalį. Neplak per greitai – taip gali sudaryti oro burbuliukus, dėl kurių glajus suskils. Paruoštame glajuje neturi būti gumulėlių, oro tarpelių ir kt.
- 14. Pagamintas glajus neturėtų nubėgti nuo mentelės. Jis turi būti gana tirštas, tarsi gulti klostėmis.
- 15. Puošybai patogiausia naudoti vienkartinius konditerinius maišelius – įpilti glajų ir nukirpti galiuką, kad glajus bėgtų pro mažą skylutę. Šis glajus labai lengvai tepamas ir yra skirtas dideliems, plokštiems sausainių paviršiams aptepti, bet ne itin smulkiems papuošimams kurti.
Recepto autorė: Liucina Rimgailė