Apdoroti terminiu būdu lukštenti grikiai iš ekologiško lietuviško ūkio – skanūs ir neperkepinti. Puikiai tinka košei, apkepams, paplotėliams. Baltymų šaltinis.
Paruošimas: galima valgyti užplikytus karštu vandeniu arba virtus (užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite ant mažos ugnies 15–20 min.).
Grikiai kilę iš kalnuotų Azijos vietovių, šiandien paplitę visame pasaulyje. Jie laikomi vienu maistingiausių augalų žemėje, turtingu vertingais baltymais (juose yra visos amino rūgštys). Kiti tuo pasižymintys augalai: bolivinė balanda (kynva), kanapė, burnotis, soja.
Remiantis maistingumo rodiklių duomenų baze (nutritiondata.self.com), grikiai yra vertingų baltymų – juose yra visos esminės amino rūgštys – šaltinis. Grikiuose yra daug vario (110% RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems), mangano (65%), magnio (62%), fosforo (50%), vitamino B3 (44%). Grikiai yra vitamino B2 (29%), geležies (16%), kalio (23%), cinko (24%), seleno (15%) ir pantoteno rūgšties (20%) šaltinis. Grikių glikemijos indeksas žemas.
Apie grikių naudą galima paskaityti:
- Grikiai – maistingiausiųjų sąrašo lyderis
- Grikiai ne tik maistui
- (angliškai) Apie grikių maistines savybes
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
Sudedamosios dalys: ekologiški lukštenti grikiai, apdoroti terminiu būdu.
Maistinė vertė (100 g) – 369 kcal / 1565 kJ: riebalų 3 g (iš jų sočiųjų 0.5 g), angliavandenių 72.8 g (iš jų cukrų 0.5 g), skaidulinių medžiagų 1.2 g, baltymų 12.8 g, druskos 0 g.