Liposominiai maisto papildai – kas tai? l Tautvilė Šliažaitė

2020-02-25
Liposominiai maisto papildai – kas tai? l Tautvilė Šliažaitė

„Kas yra liposominiai maisto papildai?“ – klausia kone kiekvienas išgirdęs šį dar ausiai neįprastą žodį „liposominiai“. Tokio tipo maisto papildai populiarėja, tad noriu plačiau papasakoti, kuo jie ypatingi.

Liposiminiai maisto papildai pasižymi unikalia technologija, kuri padeda papildams geriau įsisavinti. Šių papildų sudėtyje yra mikroskopinių riebalų dalelių, geriau žinomų kaip fosfolipidai, kurie apsaugo papilduose esančias veikliąsias medžiagas, tokias kaip vitaminai ir kitas sveikatos gerinimui dažnai naudojamas medžiagas (pavyzdžiui, kurkuminą). Liposominiuose papilduose esantys fosfolipidai užtikrina, kad papildo turinys pasiektų mūsų kraujotaką, o galiausiai ir reikiamas ląsteles.

Įdomu tai, kad nors papildams ši technologija pradėta naudoti visai neseniai, ji jau daugelį metų žinoma farmacijoje ir naudojama norint užtikrinti, kad tam tikri vaistai pasiektų konkrečią organizmo dalį.

Kuo skiriasi nuo įprastų papildų?

Patekę į organizmą maisto papildai keliauja virškinimo sistemos traktu, kol pasiekia kraujotaką. Būtent šios kelionės metu papildų efektyvumas gali sumažėti, priklausomai nuo to, kaip juos veikia virškinimo sistemos traktas. Tačiau pastebima, kad liposominiai papildai yra efektyviau „transportuojami“ į kraujo sistemą, nes jų unikali technologija apsaugo papildo aktyvius ingredientus nuo virškinimo sistemos poveikio.

Mokslininkai taip pat atliko tyrimą, kurio metu tiriamieji naudojo po 4 gramus skirtingų tipų vitaminą C: įprastą, liposominį ir injekcinį. Didžiausias vitamino C kiekis plazmoje buvo pasiektas naudojant injekcinį vitaminą, tačiau tiriamųjų, kuriems buvo duoti liposominiai papildai, kraujo plazmoje vitamino C buvo gerokai daugiau nei įšgėrus įprasto vitamino. Kadangi injekciniai vitaminai gali turėti ir šalutinių poveikių, liposominių vitaminų vartojimas, norint pasiekti geresnį rezultatą, gali būti puikus pasirinkimas.

Kokie privalumai?

Liposominės technologijos papildai yra geriau įsisavinami, užtikrinamas jų stabilumas ir sumažinamas šalutinis poveikis žarnynui. Nors tyrimų, kurie studijuotų liposominius papildus, dar nėra daug, šios technologijos efektyvus vartojimas vaistų gamybai mums leidžia teigti, kad tai padeda ir papildų tinkamam „transportavimui“. Kai reikia naudoti itin aukštas maisto papildų dozes, pavyzdžiui, vitamino C ar D, šios technologijos dėka juos įsisavinti yra gerokai lengviau ir greičiau.

Mitybos specialistai liposominius maisto papildus dažnai naudoja praktikoje. Liposominius vitaminus, ypač vitaminą C, savo praktikoje naudoju jau ne vienerius metus. Būtent dėl šios technologijos pastebiu, kad net ir aukštesnė vitamino C dozė nesukelia virškinimo sistemos problemų, todėl atsiranda galimybė naudoti didesnę vitamino C dozę, kai to reikia, kas ypač svarbu tik pastebėjus pirmuosius peršalimo simptomus – vitaminas C veiksmingai leidžia apsisaugoti nuo tolimesnio ligos progreso.

Autorė: Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui