Lengvai paruošiama „Bauck Hof“ biodinaminė 7 sėklų ir avižų košė be glitimo. Be kviečių. Nepridėta cukrų (produkto sudėtyje yra natūralių cukrų). Turi daug skaidulinių medžiagų, geležies, biotino, magnio, mangano, cinko, tiamino, tokoferolio (vitamino E), fosforo, beta gliukanų; baltymų šaltinis. Mažai cukrų ir labai mažai druskos. Tinka veganams.
Avižiniai dribsniai yra turtingi netirpių skaidulų beta gliukanų. Beta gliukanai padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamam efektui pasiekti per dieną reikia suvalgyti bent 3 g beta gliukanų iš avižų, avižų sėlenų, miežių, miežių sėlenų ar šių beta gliukanų mišinių. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveika gyvensena.
Paruošimas (4 porcijoms): 200 g mišinio ir 600 ml pieno arba vandens sudėti į puodą ir lėtai maišyti, kol užvirs. Virti 2–4 min.
Avižos (lot. Avena Sativa) yra išskirtinis energijos šaltinis su puikiu baltymų, angliavandenių ir riebalų balansu. Jose dauguma esančių riebalų – tai nesočiosios riebiosios rūgštys, tarp kurių dominuoja mononesočiosios. Palyginus su kitais javais, avižos yra turtingos baltymų. Jose yra glitimo, tačiau, tyrimai rodo, kad daugelis kviečių glitimui alergiškų žmonių avižas toleruoja gerai. Kiekvieno žmogaus mityboje skaidulos yra svarbus elementas, kadangi jos reikalingos normaliai žarnyno veiklai.
Pagal M. Murray, J. Pizzorno ir L. Pizzorno enciklopedinį leidinį „Healing Foods“ avižos yra labai geras mangano, seleno ir fosforo, taip pat magnio, geležies, vitamino B1 ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Avižų sėlenų maistinėse skaidulose yra daug beta glukanų. Palyginus su kitais grūdais avižose yra daug riebalų (apie 20% sočiųjų ir 80% nesočiųjų riebalų rūgščių), todėl jos apkarsta greičiau nei kiti grūdai.
Kaip nurodo U. Erasmus savo knygoje „Fats that Heal and Fats that Kill“ (Alive Books, Kanada), vienintelis organizme esančio cholesterolio pašalinimo būdas yra per žarnyną, o tam būtina, kad maiste pakaktų skaidulų, iš kurių avižų skaidulos vienos efektyviausių (verta prisiminti, kad augalinės kilmės maistas pats cholesterolio neturi).
Kaip teigia Coulston ir Boushey, skaidulingas maistas padeda išlaikyti normalią medžiagų apykaitą, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir apetitą [žr.*]. Avižų žemas glikemijos indeksas (apie 37). Avižų skaidulos valo iš organizmo įvairius šlakus (įskaitant sunkiuosius metalus), todėl plačiai naudojamos organizmui valyti.
Pagal Rebecca Wood enciklopedinį leidinį „The new whole foods encyclopedia“ dėl avižose esančio didelio kiekio riebalų jos yra šildantis maistas, todėl ypač tinka valgyti žiemą. Perdirbant avižas nuimama tik išorinė luobelė, dėl to avižose išlieka daugiau maistinių medžiagų nei perdirbtuose kviečių produktuose.
Avižos yra nuo Antikos laikų žinomas ir Lietuvoje tradiciškai vartojamas maisto produktas, turintis daug mums naudingų savybių, apie kurias galima paskaityti informaciniuose bei šviečiamuosiuose internetiniuose puslapiuose, pvz.:
- Avižiniai dribsniai – ne tik pusryčiams
- Avižinės košės paslaptys
- Avižos ir kviečiai – ne tik maistas
- Apie avižų naudą
* Ed. A. M. Coulston, C.J. Boushey. Nutrition in Prevention and Treatment of Disease. Elsevier Academic Press, USA. 2008.
Skaitykite daugiau:
- G. Azguridienė. Apie skaidulas maiste ir paprastus lieknėjimo stebuklus
- Guodos pastebėjimai. Avižų košė – ta pati ir kitokia (I dalis)
- Guodos pastebėjimai. Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Bauck Hof“ – ekologiški ir biodinaminiai (demeter) įvairiausių grūdų produktai bei pusgaminiai iš Vokietijos.
Bauck šeima užsiima ekologine žemdirbyste nuo 1930 metų. Šiek tiek vėliau Eduard Bauck įkūrė ekologišką malūną, o šiandien įmonė valdo du malūnus, gaminančius aukščiausios kokybės 100% ekologiškus ir biodinaminius miltus, ruošinius pyragams, duonai, falafeliams, košes, dirbsnius, nemažai iš jų ir be glitimo. Įmonė tiki, kad ekologinis ūkininkavimas yra tvariausia žemdirbystės forma.
Sudedamosios dalys: avižų dribsniai be glitimo** 78.5%, sėklos 18% (saulėgrąžų**, moliūgų**, linų sėmenys**, sezamų**, ispaninio šalavijo (čija)*, kanapių*, aguonų*), pūstos bolivinės balandos (kynva)*, grikiai**, pūstos burnočių sėklos*.
* – iš ekologinių ūkių,
** – iš biodinaminių ūkių.
Maistinė vertė (100 g): | |
Energinė vertė | 1696 kJ/404 kcal |
Riebalų | 13 g |
iš jų sočiųjų | 2 g |
Angliavandenių | 50 g |
iš jų cukrų | 0.8 g |
Skaidulinių medžiagų | 10 g |
Baltymų | 15 g |
Druskos | 0.02 g |
Geležies | 4.81 mg (34.5% RMV) |
Biotino | 17.9 mg (35.9%) |
Magnio | 161 mg (42.9%) |
Mangano | 4.38 mg (219%) |
Cinko | 3.93 mg (39.3%) |
Tiamino | 0.62 mg (56.4%) |
Tokoferolio (vitamino E) | 5.69 mg (47.4 %) |
Fosforo | 374.4 mg (53.5%) |
Beta gliukanų | 3.14 g |
RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiajam.
Geležis padeda palaikyti normalią: pažinimo funkciją; energijos apykaitą; raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymui; deguonies pernešimą organizme; imuninės sistemos veiklą. Geležis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
Biotinas padeda palaikyti normalią: energijos apykaitą; maistinių makromedžiagų apykaitą; nervų sistemos veiklą; psichologinę funkciją; plaukų, odos ir gleivinių būklę.
Magnis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį; padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą. Magnis padeda palaikyti normalią: energijos apykaitą; nervų sistemos veiklą; raumenų funkciją; baltymų sintezę; psichologinę funkciją; kaulų ir dantų būklę. Magnis atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
Manganas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią kaulų būklę ir normalų jungiamojo audinio formavimąsi. Manganas padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso.
Cinkas padeda palaikyti normalią rūgštinę–bazinę, angliavandenių, riebalų rūgščių, vitamino A ir maistinių makromedžiagų apykaitą, normalią baltymų sintezę. Cinkas padeda palaikyti normalią: imuninės sistemos veiklą; pažinimo funkciją; DNR sintezę; vaisingumą ir reprodukciją; kaulų, plaukų, nagų ir odos būklę; testosterono koncentraciją kraujyje. Cinkas padeda išsaugoti normalų regėjimą, apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Cinkas atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
Tiaminas (vitaminas B1) padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią psichologinę funkciją, normalią širdies veiklą.
Vitaminas E padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Fosforas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią ląstelių membranų funkciją, normalią kaulų ir dantų būklę.
Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.