AUGALINIS SAUSIS: 5 priežastys valgyti daugiau veganiškų produktų

2022-01-01
AUGALINIS SAUSIS: 5 priežastys valgyti daugiau veganiškų produktų

Naujų metų pradžia – pats tinkamiausias metas naujų išsikeltų tikslų įgyvendinimui. Jei vienas iš tikslų yra sveikesnė mityba, kviečiame prisijungti prie pasaulyje ir Lietuvoje jau plačiai žinomos iniciatyvos – AUGALINIO SAUSIO. Šį mėnesį įtraukite į savo valgius daugiau veganiškų produktų – pagerinkite savo savijautą bei atraskite naujus, planetai draugiškus skonius. 💚

„Nors ilgus metus laikiau save visavalge, visgi supratau, kad maistas tiesiogiai veikia ne tik mano savijautą, bet ir nuotaiką. Kai atsibodo ieškoti virškinimą gerinančių triukų ir po valgio jaustis apsunkusiai, ėmiau atidžiau stebėti, kaip jaučiuosi suvalgiusi konkrečius produktus. Taip virtuvėje ėmė dominuoti daržovės, grūdinės kultūros ir jų produktai, ankštiniai, pieno produktai, žuvis, o iš meniu visai buvo išbraukta mėsa – atsisakiusi jos jaučiuosi gerokai lengviau, po maisto turiu daugiau energijos, rečiau susiduriu su virškinimo sutrikimais. Galima sakyti, kad perėjau į pesketarų (valgančių žuvį, jūros gėrybes ir pieno produktus, bet nevalgančių mėsos) pusę.

Nustojusi vartoti mėsos produktus, dažniau ėmiau eksperimentuoti ir su augaline mityba. Ilgainiui tam paskyriau vieną dieną per savaitę – jau ilgiau nei pusmetį puoselėju augalinių trečiadienių tradiciją. Ir nors kol kas neplanuoju tapti tikra vegane (per daug myliu sūrį ir kiaušinius!), džiaugiuosi atradusi savo būdą, kaip į mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų.“

Gabrielė Žutautaitė – augalinio sausio ambasadorė ir tinklaraščio www.pusryciams.com kūrėja.

1. SVEIKESNIS AŠ
Į kasdienius patiekalus įtraukę daugiau augalinių produktų ženkliai praturtinsite savo mitybą, nes juose daug skaidulų, natūralių vitaminų, mineralų ir kitų sveikam organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Padėkos ir jūsų žarnyno mikroflora, kuriai ypač patinka skaidulomis gausus maistas.

2. AIŠKESNIS PROTAS IR DAUGIAU ENERGIJOS
Mityba, kurioje nėra tiek daug rafinuotų miltų, cukraus, sočiųjų riebalų ir perdirbtų subproduktų, neapsunkina virškinimo. Daržovėse ir vaisiuose yra sudėtinių angliavandenių, kurie sukuria ilgalaikį sotumo jausmą ir padeda palaikyti tolygų energijos lygį.

3. ĮVAIROVĖ
Valgant daugiau augalinių produktų, mityba tampa įvairesnė. Kaip teigia daugelis mitybos specialistų – įvairus maistas yra sveikos mitybos pagrindas. Vartokite ne tik skirtingus maisto produktus, bet ir išbandykite skirtingus jų paruošimo būdus, pavyzdžiui, daržoves valgykite žalias, jas troškinkite, marinuokite.

4. SĄMONINGESNIS POŽIŪRIS Į MAISTĄ
Nusprendus valgyti daugiau augalinio maisto, dažnam nebesinori užkandžiauti greitojo maisto patiekalais. Augalinė mityba skatina būti išrankesniais ir gaminti maistą namuose, žinoti, ką dedate į patiekalą. Valgant daugiau švarių ir kokybiškų produktų, keičiasi ir skonių pasaulis, o receptoriai prisitaiko prie naujojo meniu, nebereikalaudami greitojo maisto ar perdirbtų produktų.

5. SVEIKESNĖ PLANETA
Pokyčiai įvyks, jei pradėsime nuo savęs! Jei kiekvienas rinksimės valgyti daugiau augalinių ir mažiau gyvūninės kilmės produktų, galime sumažinti maisto pramonės keliamą taršą. Auginant ir gaminant augalinius produktus išskiriama mažiau anglies dioksido ir sunaudojama mažiau vandens. Ar žinojote, kad augaliniams produktams pagaminti reikia net 100 kartų mažiau vandens nei gyvūninės kilmės produktams?

Išbandykite kažką naujo! Augalinės mitybos asortimente galima rasti įvairių produktų, kurių pavadinimų galbūt net nebūsite girdėję. Tačiau tai nereiškia, kad jų paruošimas įmantresnis ar sudėtingesnis. Dalinamės keliais populiariais veganiškais produktais, kuriuos paprasta įtraukti į kasdienį valgiaraštį.

1. FALAFELIAI
Mėsą patiekaluose nesudėtingai pakeisite falafeliais – sočiu ir labai skaniu patiekalu iš avinžirnių. LIVIN parduotuvėse rasite mūsų pirkėjų pamėgtų ir lengvai paruošiamų „Bauck Hof“ ekologiškų falafelių mišinių: tereikia sumaišyti su vandeniu, suformuoti rutuliukus ir kepti! Jie puikiai papildys įvairius daržovių patiekalus ir bet kokias salotas.

2. KOKOSŲ KREMAS
Pabandykite įprastą grietinėlę pakeisti kokosų kremu. Jo nepavyks išplakti iki tokios standžios konsistencijos, kaip įprastos saldžios pieno grietinėlės, tačiau jis puikiai atstos tirštus kremus desertams ar tortų pertepimams. Taip pat naudokite troškiniams ar striuboms.

3. TOFU
Gaminamas iš fermentuotų sojų pupelių, primena sūrį arba varškę. Šis produktas labai universalus! „Clearspring“ šilkinį tofu galima dėti į įvairius saldžius kremus ir desertus, o „Biona“ kietą tofu – supjaustyti gabalėliais, marinuoti prieskoniuose ir kepti pridedant dribsnių ar daržovių. Tofu turi daug baltymų, mažai riebalų, todėl yra puiki alternatyva gyvūniniams baltymams.

4. MIELIŲ DRIBSNIAI
Labai vertingas ir unikalus produktas yra neaktyvių maistinių mielių dribsniai. Jais nesudėtingai papildysite savo patiekalus tiek skoniu, tiek vitaminais! Mielių dribsnių skonis primena sūrį, todėl puikiai tinka prie įvairių veganiškų patiekalų, rizoto, sūrios košės, sriubų, padažų. Jie taip pat yra puikus B grupės vitaminų šaltinis.

5. AGARAS
Alternatyva želatinai. Agaras gaunamas iš jūros dumblių ir atlieka tą pačią funkciją kaip ir želatina – tirština skysčius, todėl su juo galima gaminti įvairius vaisių drebučius, pudingus bei sutirštinti saldžius kremus. Vienintelis agaro ir želatinos paruošimo skirtumas: agarą prieš naudojimą rekomenduojama keletą minučių pakaitinti.

Įtraukti daugiau augalinių produktų į kasdienius patiekalus nėra sudėtinga – pabandykite ir įsitikinsite tuo patys. Neskubėkite, pokyčius priimkite palaipsniui. Jeigu įprastai septynias dienas per savaitę valgote gyvūninės kilmės maistą, pradžioje bent vieną dieną per savaitę valgius stenkitės ruošti tik iš augalinės kilmės produktų. Be streso atraskite augalinės mitybos privalumus!

Mūsų veganiškų receptų skiltyje rasite daug lengvai pritaikomų receptų. Būtinai išbandykite šiuos tris naujausius patiekalus:

Kviečiame prisijungti prie augalinio sausio iniciatyvos ir visą mėnesį į savo kasdienius valgius įtraukti kuo daugiau augalinės kilmės produktų! LIVIN asortimente atraskite daugybę kokybiškų, švarios sudėties veganiškų prekių, kurioms šį mėnesį taikoma net -20% nuolaida.

Pasiūlymas galioja 2022.01.01 - 2022.01.31 perkant internetu ir LIVIN parduotuvėse. Nuolaidos nesumuojamos, prekių kiekis ribotas. Nuolaida taikoma UAB „Bio Sala“ administracijos patvirtintų produktų sąrašui. Produktų asortimentas LIVIN parduotuvėse ir internete skiriasi. Plačiausią asortimentą rasite www.livin.lt. Nuotrauka asociatyvinė.

Susiję produktai

leaf
Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui