Ekologijos šventėje žinomus žmones pavergė miso ledai su ikrais

2025-09-26
Ekologijos šventėje žinomus žmones pavergė miso ledai su ikrais

Rugsėjo 23-ąją minima ES Ekologijos diena. Jai paminėti sostinėje surengta išskirtinė vakarienė „Michelin“ žvaigžde bei Žaliąja žvaigžde įvertintame „DEMO restorane“. Čia rinkosi ekologijos ir kokybiško maisto entuziastai – daugkartinis kikbokso čempionas Sergej Maslobojev su stiliste Santa Mišenyte, holistinės medicinos specialistė Viktorija Macijauskienė, estetinės medicinos gydytoja Goda Randakevičiūtė, komunikacijos specialistė Liucina Rimgailė, dietistė Ugnė Radzevičienė, žinoma nuomonės formuotojų pora Daniela ir Ali geriau žinomi, kaip „Dandi.couple“,  ir kiti.

Ekologija – ir kasdienybė, ir šventė

„Ekologija dažniausiai prasideda nuo mažų kasdienių pasirinkimų, tačiau minėdami Europos Ekologijos dieną bei Europos šalyse vykdomą kampaniją „Ekologiškas rugsėjis“, norėjome parodyti, kad ekologija gali būti ir skonis, ir tvarumas, ir šventė, ir įkvepiantis bendrumo jausmas,“ – sakė ekologijai skirtą vakarienę ketvirtus metus organizuojančio sveikų produkto tinklo LIVIN atstovė Agnė Jakubonė.

Restorano šefas Tadas Eidukevičius, garsėjantis kūrybišku požiūriu į tvarią gastronomiją, gavo iššūkį sukurti unikalų meniu vienam vakarui su japoniškais produktais. Jame meistriškai susijungė kruopščiai atrinkti vietiniai ekologiški ir tvarių gamintojų ingredientai bei japoniški „Clearspring“ produktai, gaminami pagal senąsias tradicijas be sintetinių priedų. „Pagrindinis tikslas buvo atrasti tobulą balansą, kuriame japoniškų produktų filosofija papildytų ir išryškintų, o ne užgožtų tai, ką geriausio siūlo mūsų vietos ūkininkai. Manau, mums puikiai pavyko,“ – dalijosi T. Eidukevičius. Anot jo, šio meniu išskirtinumas slypi netikėtoje sinergijoje – tai pagarba lietuviškam sezonui ir tuo pačiu kokybiškai, autentiškai japoniškai tradicijai.

Vakaro svečiai ragavo išties originalių patiekalų, tačiau didžiausia staigmena tapo desertas – kvietinio miso ledai su ikrais, pelkinių vingiorykščių kremu ir Jerezo karamele. „Šie kvietinio miso ledai su ikrais buvo sprogimas! Visą kelią namo apie juos galvojau – kokio nuostabaus skonio buvo,“ – įspūdžiais dalijosi desertų meistrė Liucina Rimgailė.

Ekologiškas produktas, atskleidęs naujas patirtis

Ruošiant šventinę vakarienę „DEMO restorano“ šefą labiausiai sužavėjo „Umeboshi“ pasta gaminama iš japoniška sūdytų slyvų. Mažai lietuviams pažįstama pasta ne tik padėjo sumažinti druskos kiekį patiekaluose, bet ir suteikė jiems umami gilumo bei kompleksiškumo. „Tai neįtikėtinai universalus produktas, kuris ne tik suteikia sūrumo, bet ir turi malonios, kompleksiškos rūgšties,“– pasakojo T. Eidukevičius.

Ši vakarienė dar kartą parodė, kad ekologiški pasirinkimai nėra tik sveikesni ar tvaresni – jie gali tapti įkvėpimu kurti modernią gastronomiją, netikėtus derinius ir įsimintinas patirtis.

Susiję produktai

leaf
Užsisakyk naujienlaiškį ir gauk -10% nuolaidą kitam apsipirkimui