Gilių kava – senąsias tradicijas menantis natūralus kavos pakaitalas, kurį lietuviai vertino dar tais laikais, kai įprasta kava buvo sunkiai prieinama. Šis gėrimas ne tik atspindi mūsų tautos papročius, bet ir šiandien yra atrandamas iš naujo kaip įdomi bei sveikesnė alternatyva įprastiems kavos puodeliams. Ne vienas smalsuolis galvoja: gilių kava… Kaip pasigaminti? Ir kaip gerti gilių kavą, kad ji būtų ne tik skani, bet ir maloniai įsilietų į kasdienius įpročius? Paieškokime atsakymų ir pasidomėkime viskuo nuo gilės paruošimo iki aromatingo gėrimo puodelio.
Gilių kava Lietuvoje turi gilias šaknis – mūsų protėviai ją gerdavo dar tada, kai kava buvo retenybė ir prabangos prekė. Tuomet gilės buvo lengvai prieinamos – tereikėdavo nueiti į mišką ir jų prisirinkti. Būtent dėl šio paprastumo, natūralumo ir maistingumo žmonės pasirinko giles kaip kasdienį gėrimą. Gilių kava ne tik šildė ilgais rudens ir žiemos vakarais, bet ir tapo bendravimo simboliu.
Šiandien pastebima, kad vis daugiau žmonių atsigręžia į natūralius, mažiau perdirbtus produktus, todėl gilių kava vėl atrandama kaip įdomi alternatyva įprastai kavai – ji neturi kofeino, tad gali būti geriama bet kuriuo paros metu. Be to, ji atspindi mūsų tautinę tradiciją, todėl kiekvienas puodelis tampa mažyte kelione į istoriją. Jei ir tau įdomu išbandyti ką nors autentiško ir natūralaus, gilių kava gali būti puikus pasirinkimas.
Kad gilių kava būtų skani ir tinkama gerti, pirmiausia turi išsirinkti tinkamas žaliavas. Ąžuolo gilės yra tvirtos, turtingos skoniu ir būtent iš jų tradiciškai gaminama ši kava. Renkant giles svarbu, kad jos būtų prinokusios, sveikos, be pelėsio ar vabzdžių pažeidimų.
Surinktas giles reikia nulukštenti, o branduolius kruopščiai nuplauti. Kad išnyktų kartumas, giles patariama nuvirti kelis kartus, kiekvieną kartą pakeičiant vandenį. Taip išplaunamos medžiagos, kurios suteikia nemalonaus skonio. Vėliau giles išdžiovink – gali tai padaryti orkaitėje ar palikti šiltoje, sausoje vietoje. Gerai išdžiovintos gilės taps kietos ir trapios.
Paruošus giles, prasideda smagesnė dalis – kepimas ir malimas. Kepintos gilės skleidžia malonų, riešutinį aromatą, kuris ir suteikia kavai ypatingą skonį. Malti gali tiek stambiau, tiek smulkiau, priklausomai nuo to, kokio stiprumo gėrimą mėgsti.
Taip žingsnis po žingsnio pereini prie pagrindinio klausimo – kaip pasigaminti ąžuolo gilių kavą? Procesas nėra sudėtingas, bet reikalauja kantrybės. Bet kokiu atveju, gilių kavos gaminimas leis pasigaminti autentišką, natūralų ir gardų gėrimą.
Kai giles jau paruošei – išvirinai, išdžiovinai ir paskrudinai – belieka žengti paskutinius žingsnius. Kepinimas orkaitėje suteikia gilėms tamsią spalvą ir karamelę primenantį skonį. Kai atvės, susmulkink giles kavamale arba trintuve. Kaip minėta, malimo stambumas priklauso nuo tavo paties skonio – smulkiau malta kava bus intensyvesnė, o stambesni gabaliukai suteiks švelnesnį skonį. Taigi, kaip virti gilių kavą?
Klasikinis gilių kavos receptas:
Kiti variantai:
Šie būdai parodo, kaip paruošti gilių kavą pagal savo skonį. Visada gali eksperimentuoti ir atrasti savąjį variantą – vieni mėgsta labiau karstelėjusį, kiti – švelnesnį, su priedais. Gilių kava leidžia būti kūrybiškam, todėl kiekvienas puodelis gali būti vis kitoks.
Jei nori išbandyti šį tradicinį gėrimą, tikrai nereikia brangios įrangos ar specialių prietaisų. Net jei neturi kavamalės, giles gali susmulkinti grūstuvėje, mėsmalėje ar net stipresniu virtuviniu trintuvu. Kepimui užtenka paprastos orkaitės – svarbiausia, kad giles paskrudintum tolygiai, neužmirštum pamaišyti, kad neperkeptų. Taigi, gilių kava… kaip pasigaminti? Pasirodo, atsakymas į šį klausimą yra išties paprastas.
Be to, kai jau turi paruoštus miltelius, svarbu juos tinkamai laikyti. Geriausia suberti į sandarų stiklainį arba metalinę dėžutę ir laikyti sausoje, vėsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių. Taip gilės išlaikys savo aromatą ir skonį keletą mėnesių. Jei nori dar labiau palengvinti procesą, gali iš anksto pasiruošti didesnį kiekį maltų gilių – tada tereikės kabinti šaukšteliu ir užsiplikyti gėrimą.
Jei svarstai, kaip pasidaryti gilių kavą kuo greičiau, gali miltelius užplikyti karštu vandeniu kaip arbatą. Skonis bus kiek švelnesnis nei verdant, tačiau šis būdas tikrai pagelbės, jei stinga laiko.
Vienas didžiausių šio gėrimo privalumų yra tai, kad juo gali mėgautis bet kuriuo paros metu. Kadangi gilių kava neturi kofeino, ją drąsiai gali gerti ryte vietoj įprastos kavos, o vakare taip pat be baimės, kad sutrikdys miegą. Jei nori šilto ir jaukaus gėrimo prieš miegą, gilių kava tam puikiai tiks.
Skonis išskirtinis – šiek tiek riešutinis, švelniai karstelėjęs, kartais primenantis kepintą duoną. Dėl šių savybių gali eksperimentuoti derindamas gilių kavą su įvairiais priedais: vieni renkasi ją gerti vieną, kiti pagardina šaukšteliu medaus, šlakeliu pieno ar augalinio gėrimo. Tai sušvelnina kartumą ir suteikia kremiškumo.
Jei įdomu, kaip gerti gilių kavą dar įvairesniais būdais, gali pabandyti įberti cinamono ar vanilės ar anksčiau minėtų prieskonių, o karštą vasaros dieną – atšaldyti ir gerti su ledukais. Tokie eksperimentai padės atrasti savo mėgstamiausią skonio balansą.
Svarbiausia – nepamiršk, kad kiekvieno puodelio pagrindas yra tas pats paprastas gilių kavos receptas, bet visada gali pritaikyti jį pagal savo nuotaiką ir poreikius. Gilių kava leidžia kūrybiškai žaisti su skoniu ir atrasti savitą ritualą.
Jei ieškai autentiškos, natūralios kavos alternatyvos, LIVIN rasi natūralų gilių kavos asortimentą. Čia gali išbandyti tiek tradicinį lietuvišką skonį, tiek ekologišką, šeimai pritaikytą variantą.
„Dvaro kavos“ gilių kava – galinga ir gardi alternatyva įprastai kavai, vertinama mūsų kraštuose nuo seno. Ji turtinga polifenolių, padeda pažadinti apetitą ir palaikyti gerą virškinimą. Lietuvoje surinktos laukinės gilės yra švelniai ir lėtai skrudinamos, kol įgauna prabangų, pieniškos karamelės skonį. Šią kavą ypač malonu gerti su medumi, sviestu ar cinamonu. Ji taip pat tinka ruošti visų tipų kavinukais bei pusiau automatiniais (nemalančiais) kavos aparatais.
„Dary Natury“ ekologiška gilių kava – puikus pasirinkimas visai šeimai. Ji pasižymi natūralia mineralų gausa: turi geležies, mangano ir vario. Be to, tai produktas be glitimo, sertifikuotas pagal ES ekologiškos gamybos reikalavimus. Paruošimas paprastas: 2 arbatinius šaukštelius kavos užpilk stikline vandens, pavirk 2-3 minutes ir palik pritraukti dar 5-10 minučių.
Su LIVIN gilių kava atrasi tradicijos ir natūralumo dermę – tai gėrimas, tinkantis tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms.
Taigi, gilių kava – ne tik natūralus kavos pakaitalas, bet ir mūsų krašto tradicijų dalis. Ji leidžia mėgautis švelniu, riešutiniu skoniu be kofeino, todėl tinka gerti bet kuriuo paros metu. Nesvarbu, ar renkiesi klasikinį receptą, ar mėgsti eksperimentuoti su prieskoniais, kiekvienas puodelis tampa ypatingu ritualu, jungiančiu istoriją, natūralumą ir malonų skonį. Atrask senolių patikrintus receptus su LIVIN!