Baltas, bet ne pienas l Guoda Azguridienė

2019-03-12
Baltas, bet ne pienas l Guoda Azguridienė

Šiandien augalinis pienas daugeliui ne naujiena, tačiau dažnam išsirinkti tebėra sunku dėl keistų pavadinimų bei skonių įvairovės.

Pradžioj apie pavadinimus
Nors augalinis pienas bei kiti panašūs produktai vartojami, kaip pieno pakaitalai, vartoti žodį „pienas“ jų pavadinimuose draudžia įstatymai (išskyrus kokosų pieną). Gali būti įvairių nuomonių ar tai teisinga, ar ne, bet valgytojams išsirinkti tai nepadeda. Nes nelabai yra kaip tuos produktus kitaip pavadinti. Dažniausiai vadinama „gėrimais“, bet tada atrodo, tarsi jie skirti atsigerti, kaip kokie limonadai. O jie ne tam skirti. Dar painiau su grietinėlės pakaitalais, kuriuos matysite pavadintas „kremais“, „padažais“ ar dar kaip nors, nors iš tikrųjų tai yra koncentruotas to augalinio (ne)pieno variantas kulinarijai.

Apie vartojimą ir pasirinkimą
Augaliniai (ne)pienai vartojami ten pat, kur ir karvės pienas: pilti ant sausų pusryčių, į košę, į desertus. Augalinės (ne)grietinėlės – balinti kavą, arbatą, gaminti saldžius bei nesaldžius padažus, kokteilius. Tiesa, augalinės (ne)grietinėlės nesusiplaka į tokią konsistenciją, kaip karvės pieno riebi grietinėlė. Kažką panašaus į ją galima pagaminti tik iš tirštojo kokosų pieno (to, kuris paprastai būna skardinėse, ne pakeliuose).

Saldumas
Skirtingų rūšių augalinio pieno skonis skirsis, skirsis netgi skirtingų gamintojų iš to paties augalo pagaminto gėrimo skonis. Nes skiriasi sudėtis, žaliava, technologija. „Ecomil“ ir „Naturgreen“ išsiskiria tuo, kad šiuos gėrimus gamina ekologiškus – taigi iš ekologiškos žaliavos ir be jokių sintetinių priedų. Taip pat jie išsiskiria savo becukre linija (balti pakeliai) – kurią tokios apimties sukūrė pirmieji iš Europos gamintojų. Šiandien kitų gamintojų migdolų, sojų ar kanapių gėrimo be cukraus rinkoje yra, bet vengiantiems cukraus verta prisiminti, kad didžioji dalis šių gėrimų tebegaminama ir masiškai parduodama su pridėtu cukrumi ar saldikliais. Kodėl? Nes žmonės pripratę prie saldumo.

Migdolai, kanapės, kokosai savyje cukraus neturi ir iš jų „Ecomil“ pagaminti gėrimai yra ne tik be pridėto cukraus, bet ir be cukraus apskritai (cukrų <0.5 g/100 g produkto – pasižiūrėti galima prie maistinės vertės). Tiems, kas pieną naudoja nuolat, jį pakeitus šiais gėrimais, pavyktų ženkliai ir neskausmingai sumažinti cukraus suvartojimą, nes 2.5% riebumo karvės piene cukraus yra apie 4.8 g.

Visai kitoks saldumas išeina, jei gėrimas gaminamas iš ryžių, speltų ar avižų. Šie javai savyje turi pakankamai cukrų, taigi jų gėrimas, net be pridėtojo cukraus (kokius gamina „Ecomil“), yra saldus, kaip antai ryžių gėrimas. Saldžiausias „Ecomil“ augalinis gėrimas – speltų, ryžių, lazdynų riešutų ir avižų mišinys, jame natūralių cukrų – 6.1 g. Paragavus net sunku patikėti, kad jis niekuo nesaldintas. Jį labiausiai tinka pilti į kokteilius, kur naudojame rūgščias uogas ar vaisius (pvz., daugelio turimus šaldytus juoduosius serbentus).

Apie skonį ir konsistenciją
Taip, migdolų, sojų, kokosų, kanapių pienas be cukraus yra visai nesaldus. Jei ragausite jį vieną, greičiausiai skonis nebus įspūdingas. Bet jis tikrai puikus, kai valgote su sausais pusryčiais ar pilate į košę (kad ir bulvių), gaminate padažus. Kokosų gėrimo skonis išties labai kokosiškas, ne visi jį gryną tokį mėgsta. Priešingai, migdolų – visai santūrus. Gal ir dėl to „Ecomil“ pagamino jų mišinį kokosų pieną su migdolais. Man jis geriausias pasirinkimas su sausais pusryčiais.

Bene populiariausias iš pieno pakaitalų yra avižų pienas. Jo natūralus saldumas yra artimas įprastam karvės pienui, o konsistencija gana kremiška. Avižų gėrimas paprastai patinka vaikams. Jo privalumas, kad tai ne riešutai (nėra alergijų rizikos) ir nėra pridėto cukraus („Ecomil“ avižų pieno atveju). Kam aktualu visai be glitimo, „Ecomil“ gamina gėrimą iš avižų be glitimo. Išbandyta ne kartą, avižų gėrimas labiausiai iš visų tinka gaminti matcha latte.

Iš grietinėlės pakaitalų aš labiausiai naudoju tris: kokosų pieną kulinarijai, anakardžių kremą ir padažą su šitakio grybais. Visi jie be pridėtų saldiklių ar cukraus. Kokosų pienas kulinarijai pagerina bet kokį desertą. Tas pagerinimas nėra tiesiog vienas kitas papildomas skonis, tai tiesiog kita, intensyvesnė, nata. Jį tinka pilti ant obuolių pyrago (vietoje ledų ar grietinėlės), braunio ar bet kokio kito pyrago, ypač jei jis sausokas. Juo skanu užpilti vaisius ar kitokius desertus, pavyzdžiui, lengvą bananų desertą.

Anakardžių kremą mėgstu dėl jo neutralumo. Jo galima užpilti ant deserto, įpilti į lęšių sriubą ar troškinį. Kaip rašė Lieknos bitės, anakardžių kremas labiausiai tinka ir kavai balinti.

Padažas su šitakio grybais man yra puikiausias padažas ant makaronų. Žinoma, makaronus galima skaniai valgyti ir be padažų – tik su geru alyvuogių aliejumi ir prieskoniais, tačiau variantas su šitakio grybų padažu – greitas ir originalus, ypač kai norime kremiškumo ir grybų pikantiškumo, o grybauti ne metas. Nes juk pavasaris.

Autorė: Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

Susiję produktai

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui