Saldžioji stevija: saldumui – taip, o cukrui – ne!

2021-05-07
Saldžioji stevija: saldumui – taip, o cukrui – ne!

Kas yra stevija?

Lietuvoje vis daugiau žmonių sužino apie natūralų (augalinį), itin saldų ir kalorijų neturintį (!) saldiklį steviją. Tiesa, žodis saldiklis gali kiek gąsdinti, kaip ir tobulai skambančios jo savybės. Ar taip gali būti?

Stevija yra augalas, kurio gimtinė yra Pietų Amerika, Paragvajus. Ten jis naudojamas jau daugybę metų ir nieko nebestebina. Augdama stevija mėgsta drėgmę, bet ne kaitrą ir sausrą, tad jos bandoma užsiauginti ir Lietuvoje. Stevijos lapeliai, primenantys lietuvišką mėtą, ir yra saldžioji jos dalis, naudojama saldikliams gaminti. Saldinimui galima naudoti ir šviežius stevijos lapelius. Sakoma, kad lapeliai yra pats saldžiausias dalykas pasaulyje, už cukrų jie saldesni net 10-15 kartų! Na o iš lapų išskiriamas natūralus saldiklis, neturintis kalorijų, žinomas kaip steviozidas yra net 250-300 kartų saldesnis už cukrų.

Dėl savo nekaloringos prigimties steviją gali naudoti sergantys cukriniu diabetu, norintys numesti svorio ar sumažinti priklausomybę cukrui. Tiesa, reikia žinoti, kad stevijos saldumas yra kiek kitoks nei įprasto cukraus, ir kai kuriems reikia laiko prie jo priprasti.

LIVIN rasite stevijos produktų, gaminamų Europoje. Tai Vokietijos kompanija „RAAB Vitalfood“, iš kurių į Lietuvą saldžioji stevija atkeliauja miltelių, tablečių ir skystu pavidalu. Šis gamintojas taip pat kuria įvairius natūralius miltelių mišinius kokteiliams, augalinius baltymus ir kitus produktus, padėsiančius papildyti kasdienį maistą naudingomis maistinėmis medžiagomis.

Kokie gi skirtumai tarp tablečių, miltelių ir skysčio?

Stevijos tabletės itin patogios vartoti, saldinant arbatą, kavą ir kitus karštus gėtimus. 1 kubelis cukraus (arba 3 g cukraus) savo saldumu prilygsta vienai šio saldiklio tabletei. Sudėtyje yra lygiai nulis kalorijų. Tinka vartoti diabetikams ir tiems, kurie kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje.

Stevijos ekstrakto milteliai itin tinka saldinti vaisių salotas, gaminti desertus, virti uogienes, kadangi 1 arbatinis šaukštelis miltelių atitinka net 500 g cukraus! Ekstraktas nepraranda savo saldumo net ir kaitinant virš 120°C. Sudėtyje nėra kalorijų. Tinka vartoti diabetikams ir tiems, kurie kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje.

Skystasis saldiklis su stevija gali būti vartojamas itin universaliai. Jis tirpus vandenyje, tad juo lengvai pasaldinsite savo kavą ar arbatą, uogienes ar vaisių salotas. Net jei norite sumažinti suvartojamą cukraus kiekį, tai nereiškia, jog negalite mėgautis naminiais desertais. Su šiuo saldikliu išsikepsite puikiausius pyragus, pasaldinsite tortų pertepimus ir saldžius kremus! (Pastaba: receptas turėtų būti pritaikytas gaminimui su stevija) 3 lašeliai skystojo saldiklio su stevija atitinka 1 kubelį cukraus (arba 3 gramus). Sudėtyje rasite tik vandenį, augalinį glicerolį ir steviolio glikozidą.

Skirtingai nei sintetiniai ir plačiai vartojami saldikliai, tokie kaip aspartamas, ciklamatas ar sacharinas, stevijos ekstraktas yra visiskai iš augalo išgautas produktas. „RAAB Vitalfood“ stevijos saldikliai yra švarios sudėties, nekartūs, puikiai tiks visiems, norintiems sumažinti kalorijų ar pridėtinio cukraus vartojimą.

Nesibaidykite saldžių akimirkų, tiesiog pakeiskite cukrų stevija!

Susiję produktai

leaf
Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui