Sunku būtų rasti kitą maisto produktą, labiau vertą atsidurti sveikos mitybos racione, nei kad alyvuogių aliejus. Kodėl?
Atskiro aptarimo vertas alyvuogių aliejaus privalumas yra tas, kad juo galima pakeisti vieną rizikingiausių sveikatos prasme maisto kategorijų – vartojimui paruoštus padažus. Pramoniniuose padažuose apstu priedų (sintetinių konservantų, stabilizatorių, spalvos ir skonio stipriklių), cukraus ar kitų saldiklių. Jeigu, būdami optimistai, ir nemanysime, kad jie kenkia mūsų sveikatai, tai naudos nesuteikia tikrai.
Vietoje visų tų padažų sveikiausia ir paprasčiausia naudoti gerą extra virgin alyvuogių aliejų: gryną, sumaišytą su šlakeliu citrinos sulčių, „shoyu“ arba „tamari“ sojų padažu, keliais šaukštais jogurto, garstyčių, mėtų, krapų ar kitų žolelių. Alyvuogių aliejumi gardiname salotas, sriubas, troškinius, kepsnius, ryžius, ir, žinoma, makaronus, netgi desertus. Gaminame padažus ir marinatus. Geras alyvuogių aliejus per geras kepti, bet puikiausiai atskleidžia skonį užpiltas ant ką tik pagaminto patiekalo.
Geras alyvuogių aliejus turi du minusus – pirmas – jį reikia mokėti atpažinti, antras – gali trūkti laiko jį pamėgti (ypač žmonėms, pratusiems prie rafinuotų produktų). Alyvuogių aliejus yra su charakteriu ir net kartais kandžiojasi. Turiu omenyje, kad, jei ragaujate gerą alyvuogių aliejų vieną, jis kutena giliai gerklėje prie liežuvėlio ir mes užsikosime. Tai polifenoliai „kandžiojasi“. Jei nesikandžioja, reiškia jų nėra ir alyvuogių aliejus nėra vertingas (jei aliejaus kvapas ir skonis malonus, jis tinka vartoti, tik papildomos naudos sveikatai nesuteikia).
Tačiau, kai valgome gerą alyvuogių aliejų su maistu, jokio dirginimo efekto nebesijaučia, todėl nereikia bijoti ragauti. Kiti dar sako, kad alyvuogių aliejus neskanus, nes „kartus“. Gerame aliejuje neturi būti apkartimo. Kartumo gali ir turi būti, bet jis nedominuoja. Geras alyvuogių aliejus turi kartumo, kaip ir visų kitų skonių. Būtent plati ir harmoninga skonių paletė rodo, kad aliejus yra geras. Vieno neišraiškingo skonio aliejus nėra sveikatai naudingas, kaip nelaikomas geru ir čaižaus neharmoningo aitrumo aliejus (toks gali būti gaunamas alyvuoges nuskynus tiesiog per anksti, siekiant aukštesnio polifenolių kiekio, bet nesirūpinant skonio harmonija). Paprastai paragavus vieną kitą kartą, visa ši kalba apie skonius įgauna prasmę ir pavidalą.
Kaip atskirti iš etiketės? Nelabai pavyks. Žinoma, ant aliejaus turi būti užrašyta extra virgin olive oil ar analogiška frazė lietuviškai. Bet to toli gražu nepakanka. Tenka pasitikėti pardavėju ir jo žiniomis: kur alyvuogės augintos, per kiek laiko išspaustos, koks aliejaus rūgštingumas ir polifenolių kiekis. Dar geriau, jei pardavėjas žino, koks tai ūkis ir duoda paragauti.
Autorė: Sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.