Iškylų sezonas įsibėgėja: kaip iškylauti ne tik skaniai, bet ir sveikai?

2022-07-01
Iškylų sezonas įsibėgėja: kaip iškylauti ne tik skaniai, bet ir sveikai?

Vasarą daug laiko praleidžiame iškylaudami ir keliaudami. Laisvalaikio leidimas gamtoje neįsivaizduojamas be įvairiausių užkandžių ir patiekalų ant grilio ruošimo. Kad šis maistas būtų ne tik skanus, bet ir sveikas, vertingais patarimais dalinasi dietistė Vaida Kurpienė.

   1.   Būtina įsivertinti, kiek laiko ir kokiu dienos metu būsite iškyloje, t. y. ką valgysite – priešpiečius, pietus ar vakarienę. Pagal tai ir reikėtų rinktis produktus. Taip pat svarbu, ar maistą gaminsite (pvz., naudosite grilį), ar valgysite tik tai, ką būsite jau susiruošę namuose.

   2.   Produktų pasirinkimas. Šilumoje, o ypač karštyje, maistas greitai genda ir rūgsta. Pirmasis gedimo etapas nematomas akimi ir neužuodžiamas, o pavalgius tokio maisto, kitą dieną galite jaustis prastai, gali susilpnėti imunitetas. Tad geriau rinkitės maisto produktus, kurie gali ilgesnį laiką būti šilumoje. Pavyzdžiui, jei neplanuojate gaminti, o tik susidėti jau paruoštų valgyti produktų krepšelį, Vaida siūlo šiuos piknikui tinkančius produktus iš LIVIN asortimento:

   •   ŠVIEŽI VAISIAI – tik jų nepjaustykite! Supjaustyti vaisiai ima labai greitai rūgti. Geriau su savimi pasiimkite peilį ir supjaustysite vietoje.

   •   RIEŠUTŲ KREMAS („sviestas“) puikiai tiks su vaisiais – daugiau sotumo ir malonumo. Toks užkandis tikrai patiks visai šeimai.

   •   DARŽOVĖS: morkos, cukinijos, pomidoriukai, spindulinių pupuolių daigai ir kt. Vienas supjaustykite vietoje, o kitos daržovės puikiai tinka valgyti rankomis, net pjaustyti nereikės.

   •   DUONA ir kanapių bei kitų sėklų KREKERIAI. Pabandykite „The Beginnings“ – labai maistingi ir švelniai kepti žemoje temperatūroje.

   •   Prie daržovių labai tinka UŽTEPĖLĖS, kurios supakuotos mažais kiekiais. Jei planuojate gamtoje būti ilgiau, venkite atidaryti visas iš karto. Geriau iki galo suvalgę vieną, atidarykite kitą. LIVIN parduotuvėse rasite gausų užtepėlių pasirinkima, itin rekomenduojame vasaros naujieną – „Oceanfruit“ su jūros dumbliais. Šios užtepėlės ypač maistingos, galimi įvairūs naudojimo būdai: dėkite į mėgstamų daržovių dubenėlį, valgykite su duona ar tiesiog kartu su kitais užkandžiais ir užtepėlėmis. Verta išbandyti ir dar vieną naujieną – „Sanchon“ ekologišką anakardžių užtepėlę su Chalapos aitriosiomis paprikomis „CHEESANA“. Atraskite ir daugiau šio gamintojo išraiškingo skonio naujienų.

   •   ALYVUOGĖS – juodosios ar žaliosios, pagal kiekvieno skonį – nesvarbu, nes vertingos ir maistingos – visos. Svarbu, kad alyvuogės nebijo šilumos, be to, jose yra druskos, kurios prireiks, jei bus karšta – juk išprakaituojame ne tik vandenį.

   •   Lapinių kopūstų ar burokėlių TRAŠKUČIAI „The Beginnings“, kurie pagaminti +45ºC temperatūroje. Sveikesnė  ir ne ką mažiau skani alternatyva įprastiems bulvių traškučiams.

   •   Baltyminiai BATONĖLIAI su mažai cukrų. Ypač skanus pasirinkimas – „Hunger Control“ su šokoladu, kuriame cukrų vos 3.9 g/100 g.

   •   RIEŠUTAI ir DŽIOVINTI VAISIAI – negendantis užkandis ar desertas. Juos rinkitės ekologiškus, kad išvengtumėte pesticidų, konservanto sieros dioksido ir papildomai pridėto cukraus. Tik valgykite saikingai, nes riešutai yra labai sotūs, o džiovintuose vaisiuose – daug natūralių cukrų.

   •   Kūdikiams ir vaikams rinkitės ekologiškas TYRELES, tik šį kartą ne namines, ir ne kabinamas šaukšteliais – pakuotėse su plačiu dangteliu, o išspaudžiamas su užsukamu mažu kamšteliu. Jų galiojimas yra ilgesnis. Beje, tokias vaisių tyreles mėgsta ne tik patys mažiausi, bet ir ūgtelėję vaikai ar net suaugę!
 
   3.   Maisto kiekis. Svarbus valgytojų amžius bei poreikiai, nes 90 kg sveriančiam aktyviam vyrui ar sportiškam paaugliui maisto reikės daugiau nei smulkaus sudėjimo moteriai ar kelių metų vaikui. Būtinai įsivertinkite maisto kiekius, nes dažniausiai maisto imama per daug!

Jei iškylos metu planuojate gaminti maistą patys, nebijokite išbandyt kažko naujo. Dietistė Vaida Kurpienė dalinasi dviem originaliais bei nesudėtingais receptais. Rekomenduojame – sveika, skanu ir nenuobodu!

GRILYJE KEPTI ČESNAKINIAI VERŠIENOS ŠONKAULIAI
„Kepant mėsą svarbu išvengti skrudėsių, o valgyti būtinai su daržovėmis, kad virškinimas būtų geras ir antioksidantų gautumėme daugiau.“ – pataria Vaida.

KEPTI PERSIKAI IR BANANAI SU CINAMONU
„Grilyje galima kepti ne tik mėsą, bet ir vaisių desertus! Beje, saikingas desertas puikiai tinka 20-30 min. prieš valgį, ypač kai stalas nukrautas daug kuo. Jį organizmas geritai pasisavins ir bus sukurtas sotumo jausmas. Taigi padės išvengti tolesnio persivalgymo, nes jau jausitės maloniai sotūs ir kitus patiekalus valgysite saikingai.“

DAUGIAU RECEPTŲ IDĖJŲ ČIA >

 

 

 

Susiję produktai

leaf
Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui