Ispaninio šalavijo (čija) sėklos, ekologiškos

500 g
7,99 €
Rasti parduotuvėje
Nemokamas pristatymas visoje Lietuvoje per 1-3 d.d. perkant už 21€ ir daugiau
Galimas greitasis pristatymas Vilniuje rytoj, Liepos 5 12:00 su ZITICITY
Galimas greitasis pristatymas Kaune rytoj, Liepos 5 12:00 su ZITICITY

Apie prekę

„Ölmühle Solling“ ekologiškos ispaninio šalavijo (čija, chia; lot. Salvia hispanica) sėklos. Čija sėklose esantis aliejus turi Omega-3 (19%) ir Omega-6 (6%) riebiųjų rūgščių. Turi daug skaidulinių medžiagų, puikus baltymų šaltinis. Čija sėklos – idealus produktas norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį.

Skanu barstyti ant salotų, sausų pusryčių, sumuštinių, berti į vaisių kokteilius, prieš valgant į troškinį, sriubą ir kitur, kur norisi pridėti ilgalaikio sotumo ir traškumo. Tinka daiginti.

Augalas auga centrinėje ir pietų Amerikoje smėlingose dirvose kalnuotose vietovėse iki 2500 metrų virš jūros lygio. Čija sėklas actekai, majai ir kitos Amerikos gentys vartojo dar prieš 4000 metų. Šioms gentims čija buvo (ir tebėra) vienas pagrindinių maisto produktų. Čija vartojamos sėklų pavidalu, malamos į miltus, iš jų spaudžiamas aliejus. Itin vertinamos tradicinėse medicinos sistemose.

Subtilaus skonio chia sėklas galima dėti į bet kokį receptą nepakeičiant skonio. Čija drebučiais galima keisti riebalus įvairiuose patiekaluose. Pvz., pabandykite pakeisti pusę sviesto (aliejaus/margarino) čija drebučiais. Skonis liks tas pats arba dar geresnis.

Čija drebučiai. Puodeliui vandens 1-2 šaukštai sėklų. Išmaišyti, po kelių minučių dar pamaišyti, kad nepriliptų prie dugno. Po 10-15 min. drebučiai paruošti. Variacijos – galima naudoti bet kokį kitą skystį vietoj vandens, pvz., apelsinų, obuolių sultis. Gausim vaisinę, pienišką ar kitokią želė (primena pudingą). Galima pagardinti pyragus, ledus ir kitus desertus.

Sudrėkintos sėklos „gamina“ aplink save drebučius, tačiau jie nesukelia nemalonaus pojūčio ar skonio. Šiek tiek primena kisielių. Čija sėklas vakare užpylus kokosų (arba bet kuriuo kitu) augaliniu pienu, ryte gaunamas skanus, sotus užkandis arba desertas. Sėklas sumaišius su šilkiniu tofu, bananu ir mango vaisiumi gaunasi sotus jogurto konsistencijos desertas/užkandis.

Šios čija sėklos tinkamos daiginimui (daigelių nuotrauka kairėje). Prieš daiginimą mirkyti vandenyje ilgai nereikia, tik kol pasidaro drebučiai, o sudygsta per 4-7 dienas, priklausomai, kokia kambario temperatūra ir iki kokio dydžio daigelius norima auginti. Daiginamos ant drėgnos vatos, medžiagos skiautės, popierinio rankšluosčio arba tiesiog barstomos ant drėgnos lėkštės, kasdien (2 kartus per dieną) apipurškiant vandeniu. Nukirpus derlių sudygsta tos pačios sėklos ir dar kartą. Labai skanu daigelius dėti į salotas, ant sumuštinių ar į kokteilius. Skanu su viskuo!

Rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 15 g čija sėklų per parą.

Kita informacija

Amerikos indėnų gentis Tarahumara, iki šiol vartojanti čija sėklas, garsėja fizine ištverme (gali bėgti didelius atstumus, ilgai pakęsti dykumos karštį). Šių sėklų maistinės savybės idealiai tinka norintiems auginti raumenų masę bei metantiems svorį (suvalgius čija sėklų ilgą laiką jaučiamas sotumas), norint pagerinti mitybą. Čija sėklos sugeria iki 7 kartų daugiau vandens nei pačios sveria, todėl užpildo skrandį ir ilgam numalšina alkį; be to, keliaudamos virškinimo traktu jos jį drėkina ir pamažu atiduoda tą vandenį, kurį sukaupė – tai svarbu žarnyno peristaltikai.

Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) čija sėklos turi ypač daug Omega-3 esminių riebiųjų rūgščių, fosforo (apie 135% RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems), mangano (110%), kalcio (79%), cinko (35%). Taip pat yra vario šaltinis (20%).

Plačiau apie čija sėklas:
- Chia sėklos: 6 naudingos savybės sveikatai bei 23 receptai
- Kaip kovoti su alkio jausmu: padeda vienas produktas
- Sveikas požiūris: Chia – juoda ir balta
- Gera gyventi: Čija (Chia) sėklos
- Chia sėklos: Lietuvoje nežinomos, pasaulyje vartojamos jau 4000 metų
- Kaip daiginti chia sėklas
- (angliškai) The chia craze
- (angliškai) Chia Seed  The Nutritionally Dense Food of the Future

UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.

Gamintojas

Aliejus atrodo apgaulingai paprastas produktas. Atrodo, išspaudei sėklas, riešutus ar kitus aliejingus vaisius, kokius turi, va tau ir aliejus. Apie konservantus galvoti nereikia – pats konservuojasi, ne salotos – nevysta, ne tortas – nesusmenga, ne jogurtas – per savaitę nepasensta, ne obuoliai – nesimato sumušimų. Nei garinti, nei virinti, nei konsistenciją išgavinėti, nei šaldytuve laikyti.

Bet tai apgaulingas paprastumas. Geram aliejui reikia ypač kokybiškos žaliavos. Nei apdaužyta (alyvuogės, avokadai), nei senstelėjusi (sėklos, riešutai) netinka. Ir spaudimo procesas nėra toks elementarus – taip, spaudimas mechaninis, bet reikia kontroliuoti, kad stipriai nepakiltų temperatūra, nes ji gadina aliejų. Įsivaizduokit, koks karštis susikuria spaudžiant aliejų iš kauliukų?

Puikiam aliejui išspausti šalia dviejų jau paminėtų, žaliavos ir mechanizmų, reikia trečio konponento – žmogaus, kuris mokėtų sujungti augalus ir mašinas. Būtent dėl šių priežasčių mes pasirinkome bendradarbiauti su nedidele Vokietijos ekologiško aliejaus spaudykla „Ölmühle Solling“.

„Ölmühle Solling“ yra tikras šeimos verslas. Gudrun ir Werneris Baensch ilgą laiką dirbo kitose šalyse – Pietų Amerikoje, Azijoje – mokė vietinius žmones pagaminti aukštesnės pridėtinės vertės produktą. Šie įgūdžiai labai praverčia dabartiniame versle, kai reikia pirkti žaliavas iš tų egzotiškų kraštų; ne naujiena nei augalai, nei žmonių bendravimo įpročiai. Šiemet įmonei jau 20 metų ir jos valdymas atiduotas vaikams, o patys įkūrėjai užsiima bendravimu su klientais, kokybės kontrole ir naujų produktų atradimais.

„Ölmühle Solling“ aukštos kokybės didžiulės įvairovės ekologiški šalto spaudimo (nerafinuoti) aliejai skirti ir maistui, ir kūnui. Aliejų spaudžia mažomis porcijomis, pilsto į bačkutes, jautriems aliejams (kaip linų sėmenų) likusį tūrį pripildo vandenilio dujų, kad oksidacijos procesas nevyktų. Tik gavę užsakymą iš kliento, jį išpilsto į tamsaus stiklo butelius ir tą pačią dieną išsiunčia. Seniausia Baensch’ų meilė yra kokosų aliejus, pradėjo jį gaminti dar tada, kai jis visai nebuvo „ant bangos“.

Kaip jie pasiekia savo garsiosios kokybės (kuri ne vienoje Europos šalyje laikoma standartu, pagal kurį save vertina konkurentai)? Visų pirma, perka žaliavą tik iš patikimų tiekėjų, neieškodami pigiausio. Jei pasitaiko naujas, važiuoja fiziškai pažiūrėti, ar teisingai vykdomi procesai. Antra, kiekviena žaliavos partija tikrinima laboratorijoje dėl mineralinių aliejų, plastiko ir pesticidų likučių. Mineralinio aliejaus likučiai yra tipinis ženklas netvarkingų mechanizmų, kuriuose į produktą nuteka, kad ir nedideli kiekiai mašininių tepalų. Plastiko likučiai taip pat atsiranda dėl nekokybiškų mechanizmų bei taros. Pesticidų likučiai rodo, kad augalai nebuvo auginami ir laikomi pagal ekologiškos žemdirbystės bei gamybos reikalavimus.

Šviežiai surinktos aliejinių augalų sėklos ir riešutai iš vietinių ir užjūrio ekologinių ūkių šalto spaudimo būdu perdirbami į vertingus, natūralius augalinius aliejus. Taip išlieka tiek natūralios antrinės augalinės medžiagos bei tipiškas sodrus aliejaus skonis, tiek sveikai ir subalansuotai mitybai reikalingos riebalų rūgštys.

Nuo 1996 metų „Ölmühle Solling“ dirba vadovaudamasi Naturland asociacijos standartais, kurie daugeliu atveju yra griežtesni, nei to reikalauja ES teisė. Naturland standartai buvo sukurti ir pradėjo veikti gerokai anksčiau, nei buvo priimtos ES direktyvos dėl ekologiško ūkininkavimo.

Prekės kodas: GAR464
EAN kodas: 403119243256
Ispaninio šalavijo (čija) sėklos, ekologiškos

Ispaninio šalavijo (čija) sėklos, ekologiškos

7,99 €

Panašios Panašios prekės

Užsisakykite naujienlaiškį ir gaukite -10% nuolaidą kitam apsipirkimui