„Bauck Hof“ speltų sėlenos iš biodinaminių ūkių. Turi daug vitaminų B3 ir B1, fosforo, magnio, geležies, cinko. Taip pat turi daug skaidulinių medžiagų, baltymų; mažai cukrų, labai mažai druskos. Tinka veganams.
Sėlenos visada buvo svarbi mūsų mitybos dalis. Šiandien jos vertinamos ypač, nes mes dažnai kenčiame nuo streso, judėjimo trūkumo ir neteisingos mitybos. Speltų sėlenos gali pagerinti mitybos racioną, kuriame trūksta skaidulinių medžiagų. Jos yra palyginus nekaloringos ir be cholesterolio. Sėlenos yra sotus maistas.
Tinka dėti į sausus pusryčius, jogurtus, salotas, sriubas, varškę ir kt. patiekalus. Vartojant sėlenas rekomenduojama gerti daug skysčių.
Speltos (lot. Triticum spelta). Lukštiniai kviečiai. Tai senovinė kviečių rūšis, auginta dar senovės Egipte ir Romoje. Dėl savo sandaros labai atspari ligoms, sausroms ir kenkėjams. Paprastai turi daugiau vitaminų ir mikroelementų nei įprasti kviečiai. Speltos tinka dietinei ir mažų vaikų mitybai, kaip maistingas produktas sergantiems ar norintiems greitai atgauti jėgas.
Glitimo speltose yra panašiai kaip ir paprastuose kviečiuose, tačiau jo struktūra kitokia. Tyrimai rodo, kad speltų glitimas nesukelia alergijos pusei tiriamųjų, jautrių kviečių glitimui. Grūduose esančios maistingosios medžiagos lengvai ir greitai įsisavinamos organizmo, todėl, skirtingai nuo kitų kviečių, nedidina nutukimo rizikos, bet padeda sureguliuoti svorį.
Receptas
Traškūs lazdyno riešutų vafliai su česnakine varške
Vafliams reikia: 150 g speltų miltų T1050, 50 g speltų sėlenų, 50 g maltų lazdyno riešutų, 3 kiaušinių, 2 a.š. kepimo miltelių, 1 a.š. druskos, 1 saujos smulkintų svogūnų laiškų, 250 ml vandens.
Varškei reikia: 250 g liesos varškės, 100 ml pieno, 1/2 a.š. druskos, 2 išspaustų česnako skiltelių, svogūnų laiškų papuošimui.
Vaflių paruošimas: sumaišyti visus ingredientus ir kepti riebalais išteptoje vaflinėje. Galima kepti ir keptuvėje kaip storus blynus. Gaunasi 6–7 vafliai.
Varškės paruošimas: liesą varške sumaišyti su pienu iki pageidaujamos konsistencijos, pagardinti česnakais ir druska bei papuošti svogūnų laiškais.
„Bauck Hof“ – ekologiški ir biodinaminiai (demeter) įvairiausių grūdų produktai bei pusgaminiai iš Vokietijos.
Bauck šeima užsiima ekologine žemdirbyste nuo 1930 metų. Šiek tiek vėliau Eduard Bauck įkūrė ekologišką malūną, o šiandien įmonė valdo du malūnus, gaminančius aukščiausios kokybės 100% ekologiškus ir biodinaminius miltus, ruošinius pyragams, duonai, falafeliams, košes, dirbsnius, nemažai iš jų ir be glitimo. Įmonė tiki, kad ekologinis ūkininkavimas yra tvariausia žemdirbystės forma.
Sudedamosios dalys: biodinaminės speltų sėlenos.
Produkto sudėtyje gali būti glitimo turinčių grūdų, riešutų, sezamo pėdsakų.
Maistinė vertė (100 g): | |
Energinė vertė | 1151 kJ/278 kcal |
Riebalų | 6.8 g |
iš jų sočiųjų | 1.1 g |
Angliavandenių | 17 g |
iš jų cukrų | 3.4 g |
Skaidulinių medžiagų | 41 g |
Baltymų | 16 g |
Druskos | <0.01 g |
Vitamino B3 | 22.1 mg (138% RMV) |
Vitamino B1 | 0.64 mg (58% RMV) |
Fosforo | 1440 mg (206% RMV) |
Magnio | 485 mg (129% RMV) |
Geležies | 10.5 mg (75% RMV) |
Cinko | 7.6 mg (76% RMV) |
RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiajam.
Vitaminas B3 (niacinas) padeda palaikyti normalią: energijos apykaitą, nervų sistemos veiklą, psichologinę funkciją, gleivinių būklę, odos būklę. Niacinas padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
Vitaminas B1 (tiaminas) padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią psichologinę funkciją, normalią širdies veiklą.
Fosforas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią ląstelių membranų funkciją, normalią kaulų ir dantų būklę.
Magnis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį; padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą. Magnis padeda palaikyti normalią: energijos apykaitą; nervų sistemos veiklą; raumenų funkciją; baltymų sintezę; psichologinę funkciją; kaulų ir dantų būklę. Magnis atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
Geležis padeda palaikyti normalią: pažinimo funkciją; energijos apykaitą; raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymui; deguonies pernešimą organizme; imuninės sistemos veiklą. Geležis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
Cinkas padeda palaikyti normalią rūgštinę–bazinę, angliavandenių, riebalų rūgščių, vitamino A ir maistinių makromedžiagų apykaitą, normalią baltymų sintezę. Cinkas padeda palaikyti normalią: imuninės sistemos veiklą; pažinimo funkciją; DNR sintezę; vaisingumą ir reprodukciją; kaulų, plaukų, nagų ir odos būklę; testosterono koncentraciją kraujyje. Cinkas padeda išsaugoti normalų regėjimą, apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Cinkas atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
Baltymai padeda palaikyti normalią kaulų būklę, raumenų masės augimą bei išsaugoti raumenų masę.
Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.