URTEKRAM ekologiška bolivinė balanda. Tinka tiek prie karštų, tiek prie šaltų patiekalų. Gali būti naudojama su ryžiais, salotoms, sriuboms, troškiniams gaminti. Skanu valgyti kaip karštą košę – su prieskoniais arba saldžią su pienu (kokosų, sojų ar migdolų), riešutais ar vaisiais. Tinka veganams.
Turi daug skaidulinių medžiagų. Puikus baltymų šaltinis, turintis subalansuotą rinkinį žmogui reikalingų amino rūgščių. Baltymai padeda palaikyti raumenų masės augimą, išsaugoti raumenų masę ir palaikyti normalią kaulų būklę. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.
Bolivinė balanda (kynva, angl. quinoa) – neseniai „atrastas“ 6000 metų senumo augalas, naudojamas maistui bei kosmetikoje. Šis augalas nepriklauso javams, tačiau jų vaisiai kulinarijoje traktuojami kaip grūdai, kurie būna juodi, tamsiai rudi, raudoni, rožiniai, gelsvi, balti. Balti ir didesni vertinami labiausiai.
Paruošimas: prieš gaminant kruopas būtinai nuplauti šaltame vandenyje. Virti 15-20 min., santykiu su vandeniu 1:2.
Laikyti vėsioje ir sausoje vietoje.
NL-BIO-100, Ne ES žemės ūkis.
Quinoa (lot. Chenopodium quinoa), tarti „kynva“ arba bolivinė balanda. Tai Pietų Amerikoje augantis augalas, kurio vaisiai itin turtingi maistinėmis medžiagomis. Pietų Amerikoje tai labai svarbus maistui augalas jau daugiau nei 6000 metų. Auga Andų šlaituose iki 4000 m aukščio. Inkų laikais buvo garbinamas kaip šventas augalas – „javų motina“. Neseniai pradėtas auginti ir Šiaurės Amerikos kalnuotose vietovėse.
Remiantis maistingumo duomenų baze (nutritiondata.self.com) bolivinė balanda (100 g) turi daug mangano (apie 0.6 mg arba 30% RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiems), taip pat yra fosforo (152 mg arba 21% RMV), vario (0.2 mg arba 20% RMV), magnio (64 mg arba 17% RMV) šaltinis.
Skaitykite daugiau:
- (angliškai) Apie kynvos maistines savybes
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
URTEKRAM savo veiklą pradėjo 1972 m. kaip ekologiškų prekių parduotuvė Kopenhagos centre. Po kelerių metų susidomėjimas jų produktais buvo toks didelis, kad teko ieškotis naujų didesnių patalpų, kur būtų galima pradėti vykdyti ir gamybą.
Šiandien URTEKRAM išaugo į vieną iš pirmaujančių Skandinavijos ekologiškų prekių ženklų, o savo produktus eksportuoja į daugiau nei 30 pasaulio šalių. URTEKRAM įsipareigoja tiekti kokybišką ekologišką maistą ir kitus produktus, kurie keičia vartotojų gyvenimą.
Sudedamosios dalys: ekologiška bolivinė balanda (kynva).
Maistinė vertė (100 g) – 1541 kJ/368 kcal: riebalų 6.1 g (iš jų sočiųjų 0.7 g), angliavandenių 64.2 g (iš jų cukrų 5.0 g), skaidulinių medžiagų 7.0 g, baltymų 14.1 g, druskos 0.05 g.