Desertas, neturintis nei lašo pridėto cukraus! Puikiai tiks veganams, nes taip pat jis ir be kiaušinių. Labai skanu su augaliniu ar karvės pienu!
Reikės:
1.25 stiklinės speltos miltų,
1 arb. š. kepimo miltelių,
žiupsnelio himalajų druskos,
1/3 stiklinės aliejaus,
1 stiklinės žviežiai spaustų apelsinų sulčių,
20-25 vnt. minkštų datulių, supjaustytų, be kauliukų (kiekis priklauso, kokio saldumo norėsite),
nutarkuotos nuo 3 apelsinų žievelės.
Orkaitę įkaitinti iki 180°C temperatūros. Kepimo formą ištepti sviestu ir apibarstyti miltais.
Sumaišyti miltus su kepimo milteliais ir druska. Blenderyje arba kombaine susmulkinti iki tyrės datules su apelsinų sultimis. Perkelti į kitą indą, supilti aliejų ir suberti nutarkuotą apelsinų žievę. Suberti miltus ir išmaišyti iki vientisos masės. Jeigu tešla gaunasi labai tiršta, įpilti dar šiek tiek apelsinų sulčių. Supilti tešlą į kepimo indą ir kepti 35-40 min. arba kol iškeps, patikrinti galima su mediniu pagaliuku, jis turi būti švarus, neapkibęs tešla. Išimti iš orkaitės ir leisti pastovėti 10 min. Tada išimti iš kepimo formos ir leisti pilnai ataušti. Skanaus!