Moliūgų ir avinžirnių troškinys
4 porcijoms reikės:
- 500 g moliūgo (svoris nulupto ir be sėklų)
- 400-500 g pomidorų tyrės (arba konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse, naudojau ekologišką Alce Nero pjaustytų pomidorų tyrę)
- 300 g virtų avinžirnių (arba konservuotų, aš viriau ekologiškus Alce Nero avinžirnius)
- 400 ml daržovių sultinio (naminio arba ruošto iš kokybiškų miltelių ar kubelio, aš naudojau ekologiškus Alce Nero daržovių sultinio miltelius)
- 2 saujų špinatų
- 1 svogūno
- 3 skiltelių česnako
- 2 v.š. žemės riešutų sviesto
- po 1 a.š. malto kumino, cinamono, saldžios paprikos miltelių, maltos kalendros ir džiovinto raudonėlio
- 5-6 gvazdikėlių (arba 0.5 a.š. maltų, galima nedėti)
- 0.5 a.š. maltų kajeno pipirų (arba pagal skonį, galima keisti aitriąja paprika)
- pagal skonį druskos
- 1-2 v.š. alyvuogių aliejaus kepimui
- šiek alyvuogių aliejaus patiekimui (naudojau ekologišką Alce Nero alyvuogių aliejų su čili, bet tinka ir klasikinio skonio)
Gaminimas:
- 1. Moliūgą supjaustyti vidutinio dydžio kubeliais. Svogūną supjaustyti kuo smulkiau. Česnaką smulkiai sukapoti.
- 2. Puode ant vidutinės kaitros įkaitinti 1-2 v.š. alyvuogių aliejaus. Suberti svogūnus ir česnakus. Maišant pakepinti 4-5 min. iki pagels.
- 3. Suberti visus prieskonius ir maišant pakepinti apie 1 min. iki pasklis aromatas.
- 4. Dėti moliūgus, avinžirnius, pilti sultinį ir pomidorų tyrę. Berti pagal skonį druskos.
- 5. Užvirinti, tada puodą uždengti dangčiu, kaitrą sumažinti iki nedidelės ir troškinti apie 15-20 min arba iki moliūgas suminkštės (tikslus laikas priklausys nuo moliūgo rūšies).
- 6. Kaitrą išjungti. Dėti riešutų sviestą ir špinatus, gerai išmaišyti.
- 7. Paragauti, ar patinka skonis. Jei norisi rūgščiau, galima įspausti šiek tiek citrinos sulčių, o jei norisi rūgštelę sušvelninti, įdėti žiupsnelį cukraus ar įpilti šlakelį klevų sirupo.
- 8. Patiekiant troškinį pašlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus su aitriąja paprika ar klasikinio alyvuogių aliejaus.
Recepto autorė: tinklaraštininkė Be dietų