Cukinijų, pomidorų ir sūrio apkepas „Parmigiana“
Apkepui:
- 4-5 jaunų cukinijų (arba 2 ūgtelėjusių)
- 300 g tirštesnio pomidorų padažo (itališko tipo, tinka pirktinis arba naminis, naudojau „Alce Nero“ ekologišką pomidorų padažą su bazilikais)
- 200 g tarkuotos mocarelos
- 50 g tarkuoto kietojo sūrio
- 2 a.š. bazilikų pesto (nebūtina, bet labai tinka, naudojau „Alce Nero“ ekologišką pesto padažą „Pesto alla Genovese“)
- 1 a.š. džiovintų itališkų prieskoninių žolelių (arba raudonėlio, ar čiobrelių, naudojau „Lebensbaum“ ekologiška prieskonių mišinį itališkai virtuvei)
- alyvuogių aliejaus (naudojau ekologišką „Marfuga“ ekstra virgin alyvuogių aliejų)
- druskos ir pipirų
Patiekiant (nebūtina):
- bazilikų
- alyvuogių aliejaus (naudojau „Alce Nero“ ekologišką ypač tyrą alyvuogių aliejų su česnakais)
GAMINIMAS:
- 1. Cukinijoms nupjaunu galiukus ir supjaustau 3-4 mm storio riekelėmis (jei naudoju ne jaunas, o ūgtelėjusias cukinijas, joms pirmiausia išpjaunu sėklas ir nulupu žievelę, jei atrodo kietoka).

- 2. Riekeles pabarstau druska, sudedu į kiaurasamtį ir palieku pastovėti bent 15-20 min (galima ir ilgiau), kad nuvarvėtų.
- 3. Pastovėjusias nusausinu popieriniu rankšluosčiu ir išdėlioju ant dviejų kepimo popieriumi išklotų skardų. Pašlakstau alyvuogių aliejumi ir kepu iki 220 C įkaitintos orkaitės viduryje (kepimo funkcija su vėjeliu) apie 20-25 min – iki cukinijos išgarina didžiąją dalį vandens ir gabalėlių kraštai ima lengvai skrusti.

- 4. Pomidorų padažą sumaišau su bazilikų pesto ir prieskoninėmis žolelėmis.

- 5. Tada sluoksniuoju apkepą – kepimo indo (naudojau apvalų 23 cm skersmens) dugną patepu pomidorų padažu. Glaudžiai dedu sluoksnį keptų cukinijų. Jas aptepu pomidorų padažu ir pabarstau trečdaliu mocarelos bei trečdaliu kietojo sūrio. Vėl sluoksnis cukinijų, pomidorų padažo, antras trečdalis sūrio. Ir taip dar kartą.
- 6. Kepu iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 30 min. Paskutinėmis kepimo minutėms įjungiu orkaitės grilį, kad apkepo viršus apskrustų.

- 7. Ištraukusi leidžiu 5-10 min pastovėti, o tada tiekiu. Patiekdama apšlakstau česnakiniu alyvuogių aliejumi ir papuošiu bazilikais.
Recepto autorė: tinklaraštininkė Be Dietų.