„Migdolinis tartos pagrindas dieviškai skanus, man jis primena mamos sviestinį trupininį pyragą. Išorėje šiek tiek traškus, viduje minkštas. O karamelizuoti obuoliai – genialiai paprastas tartos įdaras, kuris lyg laiko mašina nukelia į vaikystę, iš kurios visai nesinori sugrįžti.“ – sako recepto autorė Raminta. Daugiau jos receptų soulfood.lt >
Reikės 8-10 valgytojų:
Tartos pagrindui:
150 g migdolų miltų
190 g „Bauck Hof“ miltų be glitimo mišinio
60 g nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus
1/4 arb. š. nerafinuotos druskos
60 g mėgstamo nerafinuoto cukraus
14 valg. š. vandens (125 ml)
Įdarui:
2 didelių saldžių obuolių
3-4 valg. š. naminės becukrės obuolių tyrės arba 1 arb. š. tapijokos miltų ir 4 valg. š. vandens
1 valg. š. acto ar 2 valg. š. citrinos sulčių
1 valg. š. nerafinuoto kokosų žiedų cukraus
Jeigu norisi – saujos smulkintų karijų riešutų ir/ar migdolinių trupinių (1 valg. š. migdolų miltų, 1 arb. š. nerafinuoto kokosų žiedų cukraus, 1 arb. š. nerafinuoto šalto spaudimo kokosų aliejaus (viską sudėti į vieną indą ir tarp pirštų sutrinti iki trupinukų))
Kaip gaminti:
1. Iš pradžių pasiruoškite pagrindą. Sumaišykite visus sausus produktus, reikalingus tartos tešlai pagaminti: migdolų miltus, miltų be glitimo mišinį, cukrų, druską. Ištirpinkite kokosų aliejų, sumaišykite jį su vandeniu ir viską supilkite į miltų mišinį. Viską gerai išmaišykite ir galiausiai išminkykite, iki kol gausite tolygią tešlą. Gautą tešlą įsukite į maistinę plėvelę arba dėkite į hermetinį indą ir palikite šaldiklyje apie 30 min. (geriausia ją palikti šaldytuve per naktį, kad susistovėtų ir subręstų).
2. Gaminame įdarą. Į dubenį įpilkite vandens ir supilkite pasirinktą rūgštį (1 valg. š. acto ar 2 valg. š. citrinos sulčių). Gerai nuplautus obuolius perpjaukite pusiau, šaukštelio pagalba išskobkite sėklas, obuolius supjaustykite labai plonomis riekelėmis ir sudėkite į dubenį su vandeniu (tam, kad obuoliai nepradėtų ruduoti).
3. Gaminkite tartą. Tešlą išimkite iš šaldiklio ar šaldytuvo (ji turėtų būti šiek tiek sutvirtėjusi) ir pirštų pagalba tešla padenkite visą tartos formos dugną tolygiu sluoksniu (mano tartos formos skersmuo 27 cm). Jeigu tešla šiek tiek kimba prie pirštų, pavilgykite juos vandeniu. Visą pagrindą subadykite šakute.
4. Jeigu norite, galite visą tartos pagrindą ištepti namine obuolių tyre (tam reikės 3-4 valg. š. tyrės). Ant tartos pagrindo dėliokite obuolius. Tam, kad tarta atrodytų gražiai, obuolius galite dėlioti ratu, pradedant nuo tartos kraštų.
Tai darykite, jeigu tartos pagrindo obuolių tyre nusprendėte netepti: obuolių skiltelėmis užpildžius visą tartos vidų, apšlakstykite juos šiuo mišiniu: 1 arb. š. tapijokos miltų + 4 š. vandens.
5. Visą tartą pabarstykite kokosų žiedų cukrumi (apie 1 arb. š.) ir dėkite kepti į iki 170ºC įkaitintą orkaitę (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio funkcijos). Praėjus 30 min., jeigu norite, tartą pabarstykite smulkintais karijų riešutais ir/ar migdoliniais trupiniais ir grąžinkite į orkaitę dar 20 min. Visas tartos kepimo laikas – 50 min. Jeigu naudojote kitokio skersmens tartos formą (didesnio ar mažesnio negu 27 cm.), atitinkamai koreguokite ir kepimo laiką – tartą traukite iš orkaitės, kai obuoliai bus suminkštėję, o tarta bus įgavusi švelnų auksinį atspalvį ir atrodys iškepusi. Iškepusią tartą vėsinkite ant grotelių (kad tartos pagrindas nesiliestų su kitu plokščiu paviršiumi) ir atvėsusią dėkite į šaldytuvą dar kelioms valandoms, kad susitovėtų (nebent negalite sulaukti, tada galite valgyti iš karto).