Šilauogių sūrio pyragas
Pagrindui:
- 150 g migdolų miltų (naudojau „Bioterra“ ekologiškus blanširuotų migdolų miltus)
- 50 g mėgiamų riešutų (naudojau „Ñuts“ kepintus sūdytus migdolus)
- 1-2 v.š ksilitolio (arba pagal skonį klevų sirupo ar medaus, naudojau „Natur Hurtig“ ksilitolį)
- 80 g ištirpinto sviesto
Kremui:
- 360 g šalto kreminio sūrio (tinka tiek klasikinis, tiek ožkos pieno)
- 200 ml šaltos grietinėlės, 35% riebumo
- 80 g ksilitolio (arba pagal skonį klevų sirupo ar medaus, naudojau „Natur Hurtig“ ksilitolį)
- 0.5 citrinos sulčių
- 4 želatinos lapelių (arba 8 g želatinos miltelių, naudojau „Ewald Gelatine“ ekologiškus želatinos lapelius)
- 1 a.š. vanilės ekstrakto (naudojau „Vanilla Bridge“ kreminį burbono vanilės ekstraktą)
Viršui:
- 200 g šilauogių
- 2 v.š ksilitolio (arba pagal skonį klevų sirupo ar medaus, naudojau „Natur Hurtig“ ksilitolį)
- 1 želatinos lapelio (arba 3 g želatinos miltelių, naudojau „Ewald Gelatine“ ekologiškus želatinos lapelius)
GAMINIMAS:
- 1. Ir kremui, ir pyrago viršui skirtus želatinos lapelius pamerkiame šaltame vandenyje.

- 2. Pagrindui migdolų miltus maišydami pakepiname sausoje keptuvėje iki lengvai pagels ir paskleis malonų kvapą. Sumaišome su peiliu pasmulkintais riešutais ir tirpintu sviestu. Šią masę sukrečiame į kepimo popieriumi išklotą kekso formą ir spausdami rankomis suformuojame pagrindą. Dedame į šaldytuvą, kol ruošime kremą.

- 3. Keturis želatinos lapelius ištirpiname virš garų vonelės su 5 v.š. vandens (neužviriname!). Maišydami šluotele supilame į šaltą grietinėlę.
- 4. Į dubenį dedame šaltą kreminį sūrį, beriame ksilitolį (ar kitą saldumą), pilame grietinėlę ir vanilės ekstraktą, įspaudžiame 0.5 citrinos sultis. Elektriniu plaktuvu viską išplakame iki kremas ima laikyti formą.

- 5. 2 šaukštus kremo atsidedame, o likusį sukrečiame ant pyrago pagrindo. Išlyginame paviršių ir dedame į šaldytuvą 1-2 val., kad sutvirtėtų.
- 6. Šilauoges sukrečiame į nedidelį puodą, truputį patraiškome šakute ir suberiame ksilitolį (ar kitą saldumą). Pakaitiname ant vidutinės kaitros iki šilauogės paleis sultis ir padažas šiek tiek sutirštės.

- 7. Tada nuimame nuo kaitros, sutriname padažą elektriniu trintuvu ir pertriname per sietelį. Pertrintas padažas turėtų būti šiltas, šiek tiek į karštesnę pusę. Jei per daug atvėso, pašildome (bet neužviriname). Į jį dedame vieną išbrinkintą želatinos lapelį ir išmaišome, kad ištirptų. Tada dedame atsidėtą kremą ir dar kartą gerai išmaišome.
- 8. Šilauogių padažą užpilame ant apstingusio kremo ir išlyginame paviršių. Pyragą dedame į šaldytuvą dar 1 val., kad galutinai sustingtų.

Recepto autorė: tinklaraštininkė Be Dietų.