„Bauck Hof“ smulkūs avižų dribsniai iš biodinaminių ūkių. Pilno grūdo. Avižos yra lengvo, švelnaus skonio, suteikia sotumo jausmą. Turi daug vitamino B1, geležies, skaidulinių medžiagų, puikus baltymų šaltinis. Labai mažai druskos.
Avižiniai dribsniai yra turtingi netirpių skaidulų beta gliukanų: 1.5 porcijos (75 g) apie 3 g. Beta gliukanai padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamam efektui pasiekti per dieną reikia suvalgyti bent 3 g beta gliukanų iš avižų, avižų sėlenų, miežių, miežių sėlenų ar šių beta gliukanų mišinių. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveika gyvensena.
Košei kasrytinei, sausiems pusryčiams, kepsneliams, paplotėliams, sausainiams ir kt.
Paruošimas: pakanka užpylus verdančiu vandeniu ar pienu palikti išbrinkti. 2-3 porcijoms košės reikės 0.5 l skysčio ir apie 1/4 puodelio (75 g) dribsnių.
Avižas ypač rekomenduojama valgyti pusryčiams: išvirkite avižinių dribsnių košę, jei skonio nepakanka, įtarkuokite obuolį, įpjaustykite bananą, pridėkite riešutų, džiovintų vaisių, cinamono ar imbiero.
Sudėtyje gali būti kitų, glitimo turinčių, javų, riešutų, sezamo pėdsakų.
Avižos (lot. Avena Sativa) yra išskirtinis energijos šaltinis su puikiu baltymų, angliavandenių ir riebalų balansu. Jose dauguma esančių riebalų – tai nesočiosios riebiosios rūgštys, tarp kurių dominuoja mononesočiosios. Palyginus su kitais javais, avižos yra turtingos baltymų. Jose yra glitimo, tačiau, tyrimai rodo, kad daugelis kviečių glitimui alergiškų žmonių avižas toleruoja gerai. Kiekvieno žmogaus mityboje skaidulos yra svarbus elementas, kadangi jos reikalingos normaliai žarnyno veiklai.
Pagal M. Murray, J. Pizzorno ir L. Pizzorno enciklopedinį leidinį „Healing Foods“ avižos yra labai geras mangano, seleno ir fosforo, taip pat magnio, geležies, vitamino B1 ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Avižų sėlenų maistinėse skaidulose yra daug beta glukanų. Palyginus su kitais grūdais avižose yra daug riebalų (apie 20% sočiųjų ir 80% nesočiųjų riebalų rūgščių), todėl jos apkarsta greičiau nei kiti grūdai.
Kaip nurodo U. Erasmus savo knygoje „Fats that Heal and Fats that Kill“ (Alive Books, Kanada), vienintelis organizme esančio cholesterolio pašalinimo būdas yra per žarnyną, o tam būtina, kad maiste pakaktų skaidulų, iš kurių avižų skaidulos vienos efektyviausių (verta prisiminti, kad augalinės kilmės maistas pats cholesterolio neturi).
Kaip teigia Coulston ir Boushey, skaidulingas maistas padeda išlaikyti normalią medžiagų apykaitą, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir apetitą [žr.*]. Avižų žemas glikemijos indeksas (apie 37). Avižų skaidulos valo iš organizmo įvairius šlakus (įskaitant sunkiuosius metalus), todėl plačiai naudojamos organizmui valyti.
Pagal Rebecca Wood enciklopedinį leidinį „The new whole foods encyclopedia“ dėl avižose esančio didelio kiekio riebalų jos yra šildantis maistas, todėl ypač tinka valgyti žiemą. Perdirbant avižas nuimama tik išorinė luobelė, dėl to avižose išlieka daugiau maistinių medžiagų nei perdirbtuose kviečių produktuose.
Avižos yra nuo Antikos laikų žinomas ir Lietuvoje tradiciškai vartojamas maisto produktas, turintis daug mums naudingų savybių, apie kurias galima paskaityti informaciniuose bei šviečiamuosiuose internetiniuose puslapiuose, pvz.:
- Avižiniai dribsniai – ne tik pusryčiams
- Avižinės košės paslaptys
- Avižos ir kviečiai – ne tik maistas
- Apie avižų naudą
* Ed. A. M. Coulston, C.J. Boushey. Nutrition in Prevention and Treatment of Disease. Elsevier Academic Press, USA. 2008.
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
„Bauck Hof“ – ekologiški ir biodinaminiai (demeter) įvairiausių grūdų produktai bei pusgaminiai iš Vokietijos.
Bauck šeima užsiima ekologine žemdirbyste nuo 1930 metų. Šiek tiek vėliau Eduard Bauck įkūrė ekologišką malūną, o šiandien įmonė valdo du malūnus, gaminančius aukščiausios kokybės 100% ekologiškus ir biodinaminius miltus, ruošinius pyragams, duonai, falafeliams, košes, dirbsnius, nemažai iš jų ir be glitimo. Įmonė tiki, kad ekologinis ūkininkavimas yra tvariausia žemdirbystės forma.
Sudedamosios dalys: biodinaminiai avižų dribsniai.
Maistinė vertė (100 g): | |
Energinė vertė | 1560 kJ/370 kcal |
Riebalų | 6.7 g |
iš jų sočiųjų | 1.1 g |
Angliavandenių | 60 g |
iš jų cukrų | 0.8 g |
Skaidulinių medžiagų | 9.7 g |
Baltymų | 13 g |
Druskos | 0.01 g |
Vitamino B1 | 0.56 mg (51% RMV) |
Geležies | 4.44 mg (32% RMV) |
RMV – referencinė maistinė vertė suaugusiajam.
Vitaminas B1 (tiaminas) padeda palaikyti normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią psichologinę funkciją, normalią širdies veiklą.
Geležis padeda palaikyti normalią: pažinimo funkciją; energijos apykaitą; raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymui; deguonies pernešimą organizme; imuninės sistemos veiklą. Geležis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.
Avižiniai dribsniai yra turtingi netirpių skaidulų beta gliukanų: 1.5 porcijos (75 g) apie 3 g. Beta gliukanai padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Teigiamam efektui pasiekti per dieną reikia suvalgyti bent 3 g beta gliukanų iš avižų, avižų sėlenų, miežių, miežių sėlenų ar šių beta gliukanų mišinių.
Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas.