„Natur Hurtig“ smulki ekologiška Himalajų druska su žolelėmis – natūrali, neapdorota, nerafinuota, be priedų. Puikaus skonio, tinka salotų, daržovių patiekalų, sriubų ir padažų gardinimui. Patogioje naudoti dėžutėje su barstymui skirtomis skylutėmis.
Himalajų druska susidarė prieš 500 milijonų metų išdžiūvus senosioms jūroms ir glūdi žemėje 300-600 m. gylyje, apsaugota nuo aplinkos poveikio. Tai yra visiškai natūrali, neapdorota ir chemiškai nevalyta druska. Joje yra ir kitų elementų, ne tik natrio chloridas, jodas ir vanduo, kaip dažniausiai įprastinėse stalo druskose.
Natūrali druska geriausiai atskleidžia savo savybes ir geriausiai pasisavinama mūsų organizmo, kai vartojama ištirpinta vandenyje. Tam ruošiamas prisotintas druskos tirpalas (tirpalas, kuriame daugiau druskos nebetirpsta) – 27 g druskos (kupinas valgomasis šaukštas) ir 100 ml vandens. Šio tirpalo vartojamas 1 arbatinis šaukštelis stiklinei vandens.
„Natur Hurtig“ druska yra iš vienos seniausių druskos kasyklų Himalajų papėdėje, kurioje jau 2000 metų druska tradiciniu būdu kasama, rankiniu būdu rūšiuojama, plaunama, džiovinama saulėje ir sumalama. Kasant druska nesprogdinama (!).
Atsakingos institucijos tikrina druskos kokybę Vokietijoje, kur šio prekinio ženklo Himalajų druska pripažinta tinkama prekiauti ekologiško maisto parduotuvėse. „Natur Hurtig“ priklauso „Salt Health International“ organizacijai, kuri rūpinasi kasyklų darbuotojų šeimų gerove. Kasyklose nėra vaikų darbo.
Natūrali druska lengvai pritraukia vandenį, todėl laikyti ją reikia sausoje vietoje. Jeigu aplinkoje daug drėgmės, įberkite į druskos pakelį truputį ryžių.
Himalajų druska yra visiškai natūrali ir neperdirbta, jos poveikis iš esmės skiriasi nuo stipriai perdirbtų plačiai naudojamų analogų (panašiai kaip rafinuotas cukrus ir natūralūs cukrūs, balti miltai ir pilno grūdo nevalyti miltai, rafinuoti aliejai ir šalto spaudimo aliejai).
Analizuojant Himalajų druską per mikroskopą, matoma taisyklingų kristalų struktūra, kuri yra lengvai organizmo pasisavinama ir tai lemia jos didelę energetinę vertę. Ši kristalinė struktūra susiformavusi per daugelį metų veikiant dideliam slėgiui (beje, rafinuojant druską aukštoje temperatūroje kristalinė struktūra iš esmės keičiasi).
Austrijos Graco Universiteto atliktame tyrime apie Himalajų druskos ir vandens poveikį sveikatai buvo lyginami tiriamieji, 9 savaites gėrę skirtingų rūšių vandenį bei vartoję skirtingų rūšių druską. Vartojusieji vandenį su Himalajų druska (prisotintą druskos tirpalą, skiestą vandeniu) pajuto bendrą gyvybingumo, energijos padidėjimą, pagerėjo dėmesio koncentracija, sumažėjo kraujo spaudimas, sumažėjo blogojo cholesterolio kiekis kraujyje, turintys viršsvorio numetė vidutiniškai 4 kg. Pastebėti teigiami pokyčiai įvairių organizmo sistemų funkcionavime (tame tarpe kvėpavimo, šalinimo, odos ir kt.). Su šiuo ir kitais Himalajų druskos tyrimais plačiau galima susipažinti Dr. B. Hendel M.D. ir P. Ferreira knygoje „Water & Salt – The Essence of Life“ (knygos aprašymas su ištraukomis http://www.himalayancrystalsalt.com/specialties.html).
Taip pat skaitykite:
- Ką apie druską sako virtuvės šefai
- (angliškai) The 13 Amazing Health Benefits of Himalayan Crystal Salt
- (angliškai) Original Himalayan Crystal Salt Clinical Research
- (angliškai) Low Salt Is Bad for Heart Health
- (angliškai) What Are the Health Benefits of Himalayan Salt?
UAB „Bio Sala“ neatsako už šiose nuorodose esantį informacijos turinį.
Nerafinuota kokybiška ir žmogui naudinga Himalajų druska. Visiškai švari, išlaikiusi originalią kristalų struktūrą bei pilną, žmogaus organizmui reikalingą, mineralų ir mikroelementų derinį. Nepamainoma maistui ruošti, organizmui valyti, stiprinti, prižiūrėti kūną. „Natur Hurtig“ druska priklauso prie geriausių Europoje. Vokietijoje ji turi specialų leidimą būti parduodama ekologiškose parduotuvėse.
Druska druskai nelygu
Šiandien daugelio vartojama druska neprilygsta natūraliai, randamai gamtoje. Įprastą stalo druską sudaro natrio chloridas, pridėtas jodas, fluoras ir druskai neleidžiančios sukietėti dirbtinės medžiagos. Tokia druska rafinuojama aukštoje temperatūroje, todėl yra praradusi savo natūralią struktūrą. Organizmas ją pasisavina sunkiai. Ji gali trikdyti organizmo gyvybines funkcijas.
Himalajų druska kasama Salt Range regione Šiaurės Pakistane, kur yra didžiausi pasaulyje šios druskos ištekliai. Tik nedidelė dalis Salt Range iškasamos druskos yra tokia švari, kad nei kiek nepakeista ir nerafinuota gali būti naudojama maistui gardinti, sveikatai stiprinti. Būtent tokia yra „Natur Hurtig“ druska, kurios kokybė yra 1A Rosa/Pink ir priklauso prie geriausių Europoje. Vokietijoje ji turi specialų leidimą būti parduodama ekologiškose parduotuvėse (formaliai druska yra mineralas ir ekologiška būti negali). Maistui skirta druska ruošiama tik tam pritaikytose patalpose.
Nenustebkite, kad kai kuri parduodama Himalajų druska yra tokia pigi. Yra ir pramoninės druskos, kuri kasama sprogdinant kalnus (kai sprogmenų likučiai joje lieka), o fasuojama garažuose bei nepritaikytose patalpose. Kai kurie gamintojai superka ir druską, kuri lieka nuo druskų šviestuvų gamybos ir maistui netinka dėl paprasčiausių higienos sąlygų trūkumo. Nors išoriškai ji atrodo taip pat, tačiau atidžiai paieškojus galima rasti „kokybės“ įrodymų, pvz., šepečių šerių gabaliukų, metalo drožlių likučių (kurios atsiranda storais grąžtais gręžiant šviestuvų ar žvakidžių skyles) ar žemių, likusių išsijojus paprasčiausiu tinklu. Be abejo, tokia yra gerokai pigesnė.
Himalajų druska ir jos naudojimas
Žymus vokiečių fizioterapeutas ir seminarų centro fizioterapeutams bei gydytojams įkūrėjas Svenas Hurtigas (Sven Hurtig) apie dabartinę stalo druską atsiliepia taip: „Ji turi mažai ką bendro su natūralia druska, kuri kažkada buvo iškasta iš žemės. Natūralioje druskoje įvairių mineralų kiekis subalansuotas tokiu santykiu, koks yra reikalingas žmogui ir gyvūnams“.
Himalajų druskos klodai glūdi 400-600 metrų gylyje. Jie susiformavo prieš šimtus milijonų metų išdžiūvus senosioms jūroms ir iškilus Himalajų kalnų masyvui. Dėl buvusio milžiniško spaudimo druskos kristalai tapo idealios geometrinės struktūros, kuri dažnai lyginama su brangakmenių struktūra.
Skirtingai nuo jūros druskos, kuri taip pat vertinama dėl natūraliai mineralų turtingos sudėties, Himalajų druskos nepasiekia aplinkos teršalai. Švari gali būti ir jūros druska, tačiau tokia ji išgaunama tik specialiai saugomose vietose ir yra gerokai brangesnė.
Natūrali druska nuo įprastos stalo druskos skiriasi savo sudėtimi, konsistencija ir skoniu. Himalajų druska yra žymiai švelnesnė, todėl ji jau seniai rado kelią į gurmanų virtuves. Kai pripranti prie Himalajų druskos, stalo druska atrodo nepriimtinai aštriai sūri.
Himalajų druska naudojama ne tik maistui ruošti, bet ir organizmui valyti, stiprinti, prižiūrėti kūną, plauti akis, gerklę, nosį. Vonios ir pavilgai ypač tinka niežtinčiai, spuoguotai, nuo sudirgimų kenčiančiai odai raminti. Kadangi ši druska greitai pasišalina iš organizmo, ji puikiai valo šlakus.
Sudėtis: natūrali nerafinuota Himalajų druska (80%), ekologiškos žolelės (krapai, mairūnai, gelsvės, dašiai, šalavijai, laiškiniai česnakai, petražolės, čiobreliai, bazilikai, salierai, salierų lapai).